(VIDEO) Doktorka Darija donela LEPE VESTI: OVO ĆE SVIMA DONETI OSMEH NA LICE

Autor: Republika

Vesti

30.07.2020

13:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je konferencija Kriznog štaba. Novinarima se obratila prvo Darija Kisić-Tepavčević. Pokraj nje je komandant Ivo Udovičić iz vojne bolnice "Karaburma".

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

U Republici Srbiji u poslednja 24 časa potvrđena su još 321 slučaja korona virusa, nažalost preminulo je još 7 osoba.

- Slučajevi pokazuju blagi pad, na dobrom smo putu, baš sada moramo da damo sve od sebe da poštujemo sve preventivne mere da bismo što pre pobedili. Najviše novozaraženih je u Beogradu, pa u Novom Sadu, Šapcu, Kragujevcu... Svuda se primetno stabilizuje, sa tendencijom pada. Na području Leskovca imali smo jedan laboratorijski slučaj u poslednja 24 sata, u Tutinu od 49 testiranih nije bilo potvrđenih, u Valjevu od 42 testirana - 1 pozitivan. Smederevo, Požarevac, Čačak, su gradovi koji nemaju potvrđene slučajeve u poslednjih 24 sata - izjavila je Kisić-Tepavčević.

 

 

 

- Sve je igra brojki. Kada imate veliki broj obolelih imate i veliki broj preminulih. Želimda upozorim mlađu generaciju koja izlazi u grad, ne nosi maske da misle na svoje bake i deke - istakao je komandant Udovičić.

Što se tiče opuštanja mora, na to će još morati da se pričeka:

- Mere će dugo da budu deo naše svakodnevnice. To moramo prihvatiti, da nam budu deo naše rutine i kada nam ne budu u sklopu obaveza, već da shvatimo da je to nešto najbolje što možemo da učinimo za sebe i svoju porodicu - dodala je Darija Kisić - Tepavčević.

Ivo Udovičić je zatim detaljno objasnio kako funkcioniše rad respiratora: 

 - Ja sam anesteziolog i ja ću vam to najbolje objasniti. Kada neko ima blažu sliku, a zahteva potporu, vi mu date običnu masku gde se reguliše protok od oko 15 litara. Kada su teži slučajevi, tih 15 litara nisu dovoljni. Ako nemamo respiratore, taj pacijent ne može da preživi. Sledeći korak je da se prevede u respiratorni centar, gde će dobiti podršku respiratora. Najlakši oblik je haj flou kamile, tad imate protok od 60-70 litara. Ako ni to nije dovoljno, onda se odlučujemo na ful flou neinvazivnu podršku. Ali, ono što je efikasnije, najefikasnije je ful fejs maska. Celo lice pokrijete, a jedan deo je povezan sa respiratorom i on diše. Ako se odvoji od respiratora, umre. Vi morate da date dovoljan pritisak pod maskom, da vazduh ne može da curi, i mi određujemo pozitivan pritisak, koji se određuje na osnovu kliničke slike. Određujemo i procenat kiseonika, koji ide od 25 do 100 odsto. Ta neinvazivna respiracija ima stotine kombinacija.

 

- A kada ni to ne pomaže, ni 100 odsto kiseonik, ni maska, onda pacijenta moramo relaksirati i staviti mu tubu u dušnik, i mišićni rad umiriti, da umesto njega diše aparat. To je najteži deo. Kada do toga dođe, njegove šanse da preživi su MINIMALNE. To nije naša statistika, to je svetska statistika.

- Formalno pravni status svih članova KŠ, to vam je detaljno objašnjeno, svi dajemo svoj doprinos koliko možemo, sa istim ciljem, bez obzira na pravni status, naša reč se podjednako čuje i moram da vam kažem za vreme svih sastanaka, sve odluke koje smo donosili su uvek bile jednoglasne. U tom smislu ne postoji nikakva razlika i napominjem, dajemo svi maksimalan doprinos bez obzira na status - istakla je Darija Kisić-Tepavčević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading