DRŽAVA ISTRAŽUJE KO JE UZIMAO PRLJAV NOVAC: Pevaće odakle im keš! Četiri ministra i šefovi NVO na ispitivanju zbog finansija

Autor:

Vesti

29.07.2020

04:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četiri ministra iz aktuelnog saziva Vlade, Vuk Jeremić, kao i CINS, BIRN, Jukom na spisku su onih koji će morati da objasne i polože račune ko im je iz inostranstva davao novac i kome su i šta plaćali u poslednjih 19 meseci. Pored njih, banke će morati da dostave na uvid sve transakcije za 20 lica i 37 organizacija ili udruženja od 1. januara 2019. da bi se istražilo da li imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Vuk Jeremić

Prema rečima Željka Radovanovića, v. d direktora ove uprave, na spisku za proveru nalaze se i četiri ministra iz aktuelnog saziva Vlade:

- Uprava za sprečavanje pranja novca nema selektivan pristup u svom radu, ispitivala je imovinu i račune i aktuelnih ministara, a rizik kod organizacija neprofitnog sektora procenjivan je i prošle godine i niko to nije ocenio kao hajku. Ja sam profesionalac i odgovorno radim svoj posao. Uprava za sprečavanje pranja novca je nekoliko meseci ispitivala imovinu, i tekuće račune, četiri aktuelna, odnosno aktivna ministra. Imam obavezu čuvanja tajne, a ukoliko me Skupština oslobodi, ja zaista nemam nikakav problem da obelodanim njihova imena. A ukoliko ministri nisu "svete krave", zašto bi to bile nevladine organizacije - rekao je Radovanović.

Njih će istraživati država

Vuk Jeremić

Slobodan Georgiev

direktor "Newsmax Adria"

Vukašin Obradović, novinar

Branko Čečen, direktor CINS

Fondacije Sloboda štampe

NUNS

UNS

CINS

BIRN

Krik

CRTA

Evropski pokret u Srbiji

Fond za humanitarno pravo Nataše Kandić

Jukom

CANVAS Srđe Popovića

* Političari i predstavnici ovih udruženja nisu odgovorili na pitanja Srpskog telegrafa, ali su izjave davali za druge medije poput N1

Istraživanje prometa po dinarskim i deviznim računima, sve transakcije, podaci o ovlašćenim licima i sefovima razbesnelo je predstavnike CINS, koji tvrde da ovim država zloupotrebljava nadležnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ/Tanjug/D.GOLL
Jelena Milić

Za razliku od njih, Jelena Milić, koja je na čelu CEAS, koji je takođe na spisku za proveru, poručuje da ne strahuju od kontrole i da su njihovi računi uvek na raspolaganju državi.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Nebojša Krstić

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak

Ne razumem zašto bi bilo ko bio izuzet od provere nadležnih državnih organa. Državni organi Srbije, sa svoje strane, imaju obavezu da izvrše finansijsku proveru svih i bez ikakvog izuzetka. Onaj ko je čist pred zakonom nema razloga za sekiraciju

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dejan Vuk Stanković

Dejan Vuk Stanković, analitičar

Upravo su neki opozicioni političari govorili da se u Srbiji opere dosta nelegalnog novca. Pa, kad je tako, što se sada bune što država podiže nivo kontrole. Ne vidim opravdanje da se ne ispita račun Jeremića, čiji su finansijeri iz inostranstva poput Emilija Lozoje i Patrika Hoa optuženi i osuđeni za pranje para, davanje i primanje mita

DUGAČAK SPISAK

Pored pomenutih političara i nevladinih organizacija, uprava će kontrolisati protok novca na računima reditelja Andreja Nosova, advokata Ivana Ninića, novinara Slobodana Georgieva, Biljane Stepanović, Branka Čečena, Vukašina Obradovića. Od banaka će se tražiti i da na uvid daju račune produkcijske kuće "Non Aligned Films", Trag fondacije, Fondacije Katalist, Fondacije Sloboda štampe. Ispitaće se priliv novca medijskim udruženjima i medijima od NUNS, UNS, CINS, BIRN, Krik, CRTA, Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija pa do Novosadske novinarske škole.

RepublikaFoto: Public
Nataša Kandić

Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Vojvođanski građanski centar, Inicijativa mladih za ljudska prava, BIRODI, Jukom, CANVAS Srđe Popovića, Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, Centar za vladavinu prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, LIBEK, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Helsinški odbor za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo Nataše Kandić takođe su na spisku Uprave za sprečavanje pranja novca.

Pobunu protiv kontrole priliva novca započeo je direktor CINS Branko Čečen, koji je odmah reagovao, tvrdeći da je zahtev za proveru računa zloupotreba institucija zarad obračuna sa kritičarima vlasti. Istraga o pranju novca nije dobila podršku ni od Georgieva, koji smatra da se spiskom kriminalizuju ljudi, te da je jedan od motiva te zloupotrebe objavljivanje podataka u tabloidima. Iz Građanskih inicijativa zatražili su da Vlada zaustavi tu zloupotrebu u svrhu zastrašivanja, dok se BIRN Stevana Dojčinovića nije oglašavao povodom najavljene kontrole finansija.

SUBJEKTI RIZIKA

Iako je na spisku za proveru, baš kao i prethodno pomenuta udruženja i mediji, Jelena Milić i CEAS poručuju da udruženja građana, nevladinih organizacija, novinara ili opozicije sama po sebi ne sadrže vrednosnu odrednicu dobro-loše ili a priori nevino, kao što u izveštajima pokušavaju da predstave neki mediji poput NOVE TV ("Newsmax Adria"), čiji su izveštaj preneli Danas, televizija N1 i NSPM Đorđa Vukadinovića, inače opozicionog poslanika.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Slobodan Georgiev

- Kao i svaki drugi pravni subjekt ili pojedinci, oni mogu biti i vršioci krivičnih dela, i to ne zavisi od toga gde i za koga rade. Ako je spomenuta uprava istrage sprovodila po propisima Republike Srbije, CEAS, kao pravno, i Jelena Milić, kao fizičko lice, to pozdravljaju i ne smatramo da to ne treba raditi samo zato što neki drugi osumnjičeni nisu kažnjeni, kako sagovornici spomenutih medija komentarišu spomenuti spisak. Dodatno, ne vidimo to, ako je sprovedeno u skladu sa zakonom, kao pritisak na naš rad - poručuju iz CEAS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Igor

29.07.2020 07:36

Svi koji podležu prava ispitivanje po osnovu finansija i treba da budu ispitani.

BozaB

29.07.2020 07:40

Nema zasticenih, MUP i ostale sluzbe rade svoj posao profesionalno.

lak

29.07.2020 07:46

Dobar potez drzave...

Aaaa

29.07.2020 08:00

Svi koji posluju u skladu sa zakonom nemaju čega da se plaše.