DELOVANJE HRVATSKE TAJNE SLUŽBE SOA U SRBIJI: Hrvati plaćaju za haos na tribinama!

Autor: B. KAŠANSKI

Vesti

28.07.2020

04:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska služba u Srbiji blisko sarađuje sa pojedinim vođama navijačkih grupa koje SOA često i finansijski podržava. Takođe, hrvatski obaveštajci održavaju bliske veze, uključujući i finansijske, i sa nekoliko ekstremno desničarskih organizacija čije režirane ispade koristi da stvori što negativniju sliku o Srbiji.

RepublikaFoto: Starsport
Stadion Partizana 2017. godine

Sve ove veze dokumentovala je jedna ruska služba, čiji izveštaj, preveden na srpski, naš list već treći dan objavljuje u ekskluzivnom serijalu o aktivnostima centralne hrvatske špijunske organizacije SOA (Sigurnosno-obaveštajna agencija) u Srbiji. Podsetimo, u prethodna dva nastavka objavili smo spisak hrvatskih špijuna u Srbiji, među kojima ima političara, biznismena, kriminalaca, tajne akcije koje sprovode po Beogradu i Vojvodini.

- Tokom prethodnog perioda u više navrata je evidentirano učešće pripadnika hrvatskih ekstremističkih struktura u organizaciji i izazivanju incidenata na sportskim i političkim skupovima, sa ciljem stvaranja negativne slike o dešavanjima u Srbiji. U sklopu navedenog, SOA intenzivno nastupa i prema desničarskim organizacijama u Srbiji, čije aktivnosti osmišljava i finansira, nakon čega zvanični Zagreb povodom njih optužuje Srbiju kao njihovog zaštitnika - otkrivaju Rusi u izveštaju.

Oni navode i konkretne primere.

Čak i pojedini desničarski ekstremisti deluju po nalogu SOA

- Ilustrativan primer navedenog nastupa je angažovanje N. U., koji je u kontinuiranom saradničkom odnosu sa SOA, po čijim zadacima je bio angažovan i na osnivanju desničarske ekstremističke organizacije koju predvodi - otkrila je ruska služba.

Poseban deo ruskog izveštaja odnosi se na incidente koje hrvatska služba organizuje preko saradnika u navijačkim strukturama. Kako se objašnjava, takvi događaji, posebno na masovno posećenim utakmicama, ne samo da mogu da destabilizuju društvenu i političku situaciju u Srbiji već se uz vešto medijsko plasiranje može ocrniti naša zemlja u regionu i šire.

- Najveći ovakav događaj bio je kad je hrvatska služba 2017. na fudbalskom derbiju Partizan - Crvena zvezda inicirala nerede na tribinama. Tom prilikom je uhapšena grupa navijača iz Splita, i to sve pojedinci vešti u raznim borilačkim veštinama, koja je učestvovala u tuči dve frakcije navijača FK Partizan, pošto su je prethodno, po nalogu SOA, angažovale pojedine navijačke vođe, sa ciljem izazivanja nereda i stvaranja negativne medijske slike - navode Rusi i dodaju da je isti scenario primenjen na još nekim sportskim događajima, i to ne samo u Beogradu, ali bez mnogo uspeha jer su pravovremeno reagovale srpske službe.

U nekoliko navrata, kako stoji u izveštaju, pojedina bezbednosno interesantna lica iz Hrvatske i BiH zaustavljana su i privođena na granici sa Srbijom ili kada uđu u zemlju, a sve se dešavalo dan ili dva pred pojedine fudbalske i košarkaške utakmice visokog rizika. 

Sutra: Hrvatski udar na srpsko pravosuđe, miniranje pregovora naše zemlje i EU, tajna operacija u Strazburu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stanko

28.07.2020 11:34

Pojačati kontra-obaveštajnu. Nema šale.