(VIDEO) Situacija u Beogradu dosta povoljnija nego prethodnih dana, smanjen broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom

Autor:

Vesti

26.07.2020

13:17 >> 13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U palati Srbije održava se redovna konferencija za novinare povodom epidemije korona virusa.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Krizni štab

Na početku konferencije prva se obratila doktorka Darija Kisić Tepavčević koja je saopštila najnoviji broj obolelih kao i umrlih u našoj državi u poslednja 24 časa.

Takođe je saopštila da je situacija dosta povoljnija nego prethodnih dana, te da je Beograd još uvek najveće žarište, zatim slede Kragujevac i Novi Sad.

Pored tri najveća žarišta u našoj državi, i Šabac i Kraljevo se nalaze na spisku najvećih žarišta u Srbiji.

Dr Kisić Tepavčević rekla je da je zaraženo 690 zdravstvenih radnika, a da je oko 70 hospitalizovano. I pored toga imamo mesta za blagi optimizam - kazala je ona 

Na pitanje novinarke da li ima pacijenata iz Beograda koji su hospitalizovani u drugim mestima obzirom da se govori da su kapaciteti smanjeni u prestonici, doktor Pelemiš je odgovorio, da je problema bilo sa smeštajem ali da je situacija dosta stabilnija te nema potrebe da se bolesnici šalju u unutrašnjost nego ranije kada je bilo nephodno.

O stopi smrtnosti

- Fizička distanca jeste nešto što omogućava i sprečava prenošenje virusa, ali moramo da preduzmemo sve mere i da peremo ruke i da nosimo masku, bez obzira koliko to izgledalo banalno, a mi se osećali zdravo - podvukla je doktorka.

- Kada je u pitanju uzrasna distribucija preminulih prosečan uzrast je 69,4 godina. Preminulo je šest osoba muškog i dve osobe ženskog pola. Ipak, Ima mesta za optimizam. Smanjuje se broj osoba koji zahtevaju hospitalizaciju, kao i broj pregleda. Tako je u Beogradu bilo nešto malo manje od 2.000 pregleda, a prosek je bio 2.700 - rekla je doktorka.

 

Kako je kazala, nema podataka da je došlo do izmene virusa, već da je suština da bez obzira na veliki broj nepoznanica znamo kako možemo da sprečimo da se inficiramo.

- Sada imamo situaciju da imamo veći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva i da se hospitalizuju osobe zbog težine kliničke slike. U bolnicama su osobe sa srednje teškom i teškom pneumonijom, za razliku od prvog pika gde su bili hospotalizovani čak i oni bez simptoma. Zato se stiče utisak da su sada teže forme bolesti, jesu one koji su u bolnici, ali sada je veći broj inficiranih osoba, kako kod nas tako i u Evropi i u svetu, tako da se stopa mortaliteta i letaliteta održava u onom nivou u kakvom je bila od početka epidemije - kazala je Kisić Tepavčević.

Kada je u pitanju smrtnost, dr Kisić Tepavčević rekla je da se održava na istom nivou od početka epidemije.

O načinu se prati trend novozaraženih

- Uzorkovanje se vrši u svim kovid ambulantama, a neki imaju i više od jedne ambulante isve one dobijaju informacije o pozitivnosti testova koje su poslale laboratorije i podaci se objavljuju na taj dan. Kojom brzinom će da se objavljuje zavisi i od osoba koje unose te podatke. Mi objavljujemo rezultate u 15 časova i to su oni objedinjeni iz svih punktova koji vrše uzorkovanje. Svi bismo hteli istog trenutka objedinjene rezultate. Ali svaki zavod zna kompletnu epidemiološku situaciju na svojoj teritoriji i sve se odluke donose na nivou lokalnih Kriznih štabova - kazala je Kisić Tepavčević.

O promeni strategije

- Strategija se svodi na jedno te isto, na mere koje stalno ponavljamo, ona može da bude obavezujuća, preporučena, ali se svodi na jedno te isto. U suštini u čitavom svetu se sve strateške mere vrte oko preventivnih mera. Ne mogu da prihvatim da je ijedan zakon ili odluka iznad naše želje da ostanemo zdravi - rekla je Kisić Tepavčević.

O pacijentima na respiratoru

Dr Kisić Tepavčević rekla je da je to dinamična kategorija i da može da znači da je određeni broj ljudi i umro, a ne da se oporavio.

- To pokazuje da doktori koji rade u Kovid bolnicama paze i ne žure da stavljaju prerano pacijente na respirator, jer prerano stavljanje može da bude loše. Ovo samo pokazuje da imate manje životno ugroženih pacijenata - rekao je dr Mijomir Pelemiš.

S obzirom da je broj pacijenata na respiratoru u poslednjih nekoliko dana opao, dr Pelemiš je rekao da je tako nešto nezahvalno komentarisati jer ima bolesnika koji na drugačiji način primaju kiseonik.

O peticiji

- Prihvatićemo svaku novu ideju, jer se svi borimo za zdravlje svih građana Srbije i to je naš prevashodni zadatak. Ja pozivam sve njih, koji imaju bilo kakvu ideju, a nisam čuo nijednu novu da ih sprovedemo. Pozivam sve te uvažene kolege da nam se pridruže da se borimo protiv zajedničkog neprijatelja, a ne da se bavimo politikom. Mene politika ne zanima već samo zdravlje našeg naroda. I tu smo spremni za svaku sugestiju - rekao je dr Pelemiš komentarišući peticiju "Ujedinjeni protiv Covida-19".

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading