Kosovski analitičar: Bez Rusije i Amerike nema završetka dijaloga Beograda i Prištine

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

23.07.2020

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija nema moć da finalizuje dogovor između Beograda i Prištine bez učešća Amerike i Rusije, izjavio je analitičar iz Prištine Fisnik Haljimi.

RepublikaFoto: pixabay.com

On je za Kosovo onlajn ocenio da Evropa nema tu moć da nikoga uslovljava ničim, zbog toga što nema šta da ponudi Beogradu, a još manje Prištini.

- Primera radi vizna liberalizacija za Kosovo je unutrašnja stvar Evrope koju ne može da reši. Bez Amerikanaca i Rusa nema ozbiljnih pregovora i neće ih biti ni za sto godina - smatra Haljimi.

On je istakao da je Priština u odnosu na Beograd u nezavidnijoj poziciji, uzimajući u obzir da je u dijalogu predstavlja političar koji nema dovoljno legitmiteta i koji ne može da sastavi prostu većinu unutar skupštine.

Drugi problem, prema Haljimiju, jeste moguća optužnica protiv predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, koja bi, prema negovoj oceni, ako bude potvrđena, imala negativan efekat na proces dijaloga.

Komentarišući imenovanje koordinatora za dijalog, Haljimi kaže da je to još jedan dokaz neozbiljnosti Hotijeve vlade.

On veruje da bi postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine imalo smisla samo u slučaju osnivanja kosovskog pregovaračkog tima, koji bi, pored vladajuće, uključio i opozicione političke partije, u ovom slučaju Demokratsku partiju Kosova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading