Grigorije-"kandidatura", koketiranje s politikom ili manevar?

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.07.2020

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladika Grigorije poslednjih dana u delu javnosti je promovisan kao potencijalni kandidat na narednim predsedničkim izborima, deo političara opozicije nije baš dobro reagovao na tu ideju, a analitičari ukazuju da bi to mogao biti samo manevar vladike, koga inače vide kao gordog čoveka, da ojača svoje pozicije unutar crkve i da on zapravo "gađa" mesto patrijarha, a ne predsednika.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL, R. PRELIĆ
Dragan Đilas i Vladika Grigorije

Na Fejsbuku inače već je pokrenuto nekoliko grupa koje vladiku promovišu kao budućeg predsednika Republike, ali je "težinu" celoj toj priči dao lider PSG Sergej Trifunović, koji je u jednom intervjuu rekao da Grigorija kao predsedničkog kandidata vidi neformalni lider Saveza za Srbiju Dragan Ðilas.

Nekadašnja članica DS-a Gordana Čomić izjavila je da za vladiku, za koje kaže da mu je reč blaga, ne može da glasa pri izboru za patrijarha, a da na predsedničkim izborima za njega neće glasati, jer, kako je napisala na društvenoj mreži, "ne voli ni kad je blagom rečju pokušavaju praviti budalom".

- Vladika Grigorije na početku mora objasniti svoje poslove u BIH. Mora objasniti uvrede i bacanje kletvi na novinare. Mora objasniti i osveštavanje četničkog parka - reagovao je danas portparol LSV Aleksandar Marton.

RepublikaFoto: Tanjug/A. VUKELIĆ
Sergej Trifunović dao težinu celoj priči

Verski analitičar Željko Injac načelno ukazuje da je pitanje da li bi vladika uopšte mogao da pridobije glasove vernika i desničara, na koje računa opozicija koja ga promoviše, jer, kako ocenjuje, kod klirika i vernika SPC ne postoji oduševljenje političkim angažmanom vladike Grigorija, niti podrška, koliko ga, smatra, podržavaju liberalno levi krugovi.

Injac, inače, ne veruje da bi vladika želeo da uđe u politiku i smatra da je ovo njegov način da se jače pozicionira u crkvenim krugovima, odnosno da se, ukoliko bude prilike, nametne za izbor novog patrijarha jer se, kako kaže, već sada nazire više kandidata.

RepublikaFoto: Tanjug
I u vreme Tadića vladika je imao posebne želje

Podseća da je to stara želja vladike Grigorija, još u vreme kada je Boris Tadić bio predsednik.

- Mislim da je to jedan njegov politički manevar, ali u Crkvi, a ne u zvaničnoj politici - kaže Injac.

Smatra da vladika Grigorije ne bi želeo da "ostane bez svog monaškog komfora" i navodi da monasi danas žive vrlo lagodno, pogotovu episkopi koji, kaže, ne moraju ništa naročito da rade, a imaju dobre izvore finansija.

- To je jedan privilegovan položaj. Iz takvog jednog komfora da izađe i da uđe u političku trku, ja mislim da ni on sam to ne može da zamisli - kaže Injac.

Navodi i da bi se, u slučaju da se vladika kandiduje za predsednika, otvorilo pitanje kako bi i ko bi mu finansirao kampanju.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dragan Đilas ima dovoljno novca da pokrije troškove kampanje?

Pitanje je, smatra Injac, da li Dragan Ðilas ima dovoljno novca da finansira razne kampanje, a da on sam ne propadne...

- Možda finansijski i može, ali pitanje je i da li će hteti da ga finansira. Čak i da nađe još dva, tri tajkuna, pitanje je do kada bi oni hteli da ga finansiraju i šta ako ta kampanja na kraju ne da rezultate. Vladika se posle toga ne bi mogao vratiti u Crkvu, jer u pravoslavlju, ako jednom skineš mantiju, posle nema vraćanja - navodi Injac.

Prema njegovim rečima, ukoliko vladika Grigorije "prelomi" i odrekne se "komfora" koji ima kao episkop, verovatno će ući u politiku, a sve to zavisi od toga da li je kod njega "gordost jača od percipiranja realnosti".

- Ako jeste, verovatno će izaći na izbore, ali mislim da je on prilično racionalan čovek, dobar kalkulant i da neće izaći na izbore - uveren je Injac.

Primećuje, konačno, da bi kandidatura vladike, svetovno Mladena Durića, kojeg predstavljaju kao pomiritelja dve, tri strane, naprotiv, izazvala još veće podele i u društvu i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Analitičar Predrag Rajić smatra da su spekulacije o mogućoj kandidaturi vladike za predsednika probni baloni na koje je sam Grigorije pristao, jer želi da proveri javnost.

On takođe ukazuje da vladiki podrška dolazi uglavnom od ateista levo liberalne provincijencije, odnosno od onih koji poslednjih šest, sedam godina nemaju za koga da glasaju od kako je manje-više, prema njegovim rečima, marginalizovana LDP.

- To su najvećim delom glasači LDP-a i delom DS-a za vreme kada je ona bila velika i moćna - navodi Rajić.

Podseća da je vladika Grigorije Durić imao bliske kontakte sa različitim političarima iz srpskog naroda i da je bio otvoreno na strani Borisa Tadića.

- S tim u vezi ne čudi što se uključuje u politiku baš na ovaj način, a da li će se do kraja kandidovati ne znam, pre bih rekao da na ovaj način želi sebe da pozicionira na javnoj sceni generalno kao ličnost koja je prisutnija i koja će više biti tema medija, nego li što on sam ima jasan plan - kaže Rajić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Grijorije nema šanse protiv Vučića

Dragan Ðilas i taj deo opozicije koji je okupljen oko SzS-a, siguran je Rajić, ima za cilj da pokušaju da nagovore vladiku Grigorija da se kandiduje zato što, kaže, nemaju apsolutno nikog drugog od aktivnih političara iza kojih su spremni da stanu ili za koje smatraju da imaju bilo kakve šanse protiv Aleksandra Vučića.

- Mislim da ni Grigorije nema nikakve šanse protiv Vučića - dodaje Rajić.

Za vladiku Grigorija kaže da je definitivno osoba koja je jako ambiciozna i koja sebe vidi na čelu SPC, kao patrijarha.

U tom smislu, Rajić smatra da će vladika dobro "izvagati" šta da radi, jer, kaže, ima minimalne šanse da se ozbiljnije uključi u političku borbu, a ako to uradi, tog momenta - skidanjem mantije isključuje svaku mogućnost da se nađe u svetom apostolskom žrebu za izbor patrijarha.

- Objektivno, više ne bi imao budućnost u SPC kada je reč o nekim ozbiljnijim i višim pozicijama - navodi Rajić.

Smatra da je cela priča oko moguće kandidature vladike izazvala revolt u vrhu SPC, kao i da je vladika definitivno ušao u sukob sa svojom Crkvom.

- Siguran sam da se na ovakve ambicije ne gleda blagonaklono. Postoje vladike koje bi volele to, moramo biti svesni da je Crkva heterogena zajednica, ali bih rekao da će Grigorije Durić, u slučaju da se zaista kandiduje, protiv sebe okrenuti čak i one vladike koje ga u ovom momentu možda na to nagovaraju ili koje mu daju prećutnu podršku - zaključuje Rajić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zdjurdjevic

18.07.2020 12:01

Kerovi, jeste li već' krenuli