Iz Moskve poručuju: "PRIŠTINA SEDAM GODINA SABOTIRA OSNIVANJE ZSO"! Podrška Vučiću svim srcem

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

16.07.2020

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da zvanična Moskva podržava napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića u cilju pronalaženja rešenja za pitanje Kosova i ponovila da se Rusija zalaže za rešenje u skladu sa interesima Srbije, Rezolucijom SB UN 1244 i međunarodnim pravom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kremlj

- Mi podržavamo napore predsednika Vučića koji su usmereni na mirnu normalizaciju situacije, u okviru dijaloga Beograda i Prištine - rekla je Zaharova.

Ona je na redovnom brifingu za novinare, upravo u danu kada se u Briselu posle 20 meseci nastavlja dijalog Beograda i Prištine, podsetila da EU kao posrednik u dijalogu treba svoj posao da obavlja savesno i da obezbedi primenu postojećih dogovora a u prvom redu formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Sputnjik.

Marija Zaharova

- Na žalost, konstatujemo da prištinske vlasti već sedam godina sabotiraju svoje obaveze kada je reč o formiranju ZSO. Upravo iz tog ugla gledamo na obnavljanje dijaloga između dve strane, prvo u formatu video-konferencije 12. jula a potom i direktan sastanak u Briselu koji se održava danas - rekla je Zaharova.


Ona je navela da je održavanje sastanka postalo moguće nakon što je Priština ukinula antisrpske diskriminacione carine koje su na snazi bile godinu i po dana.

Zaharova je naglasila da promene pozicije Rusije po pitanju Kosova nema.

- Zalažemo se za to da Beograd i Priština postignu rešenje koji će biti održivo i uzajamno prihvatljivo, a u skladu sa Rezolucijom 1244. To rešenje pre svega treba da bude u skladu s međunarodnim pravom. Ono mora da dobije saglasnot SB Ujedinjenih nacija i da uzme u obzir, pre svega, interese naroda Srbij - zaključila je Zaharova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading