Direktorka Batuta otkriva: Virus Zapadnog Nila potvrđen samo kod komaraca, ne i kod čoveka

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

16.07.2020

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da je pojava virusa Zapadnog Nila u ovo doba godine normalna pojava i istakla da taj virus u Srbiji nije potvrđen kod čoveka, već samo kod komarca.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Verica Jovanović

Gostujući na TV Pink, Jovanović je navela da je virus Zapadnog Nila kod čoveka potvrđen u Rumuniji.

- Laboratorija Zavoda za biocide je za sada potvrdila prisustvo ovog virusa u životinjskoj populaciji, odnosno u komarcima, na određenim teritorijama naše zemlje, naime u šest okruga - rekla je Jovanović.

Kada je u pitanju Beograd, dodaje ona, komarci sa virusom Zapadnog Nila pronađeni su na prostorima groblja i predelima oko reka.

Ističe da se trenutno radi na uništavanju komaraca, kao preonosiocima tog virusa.

Jovanović je ukazala da se od 2012. godine od 1. juna do 15. novembra u našoj zemlji sprovodi nadzor kretanja bolesti izazvane virusom Zapadnog Nila.

- U fazi smo gde možemo očekivati prisustvo svih manifestacija ovog virusa, mi smo pripremljeni, naš institut Torlak radi na dijagnostici, bitno je pratiti kliničku sliku i štititi se od uboda komaraca - navela je Jovanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading