Evropska unija želi Ameriku na svojoj strani u dijalogu Beograda i Prištine

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

14.07.2020

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon ponovnog pokretanja dijaloga Beograda i Prištine sa obe strane Atlanitika mogu se čuti pozivi da se zarad postizanja sveobuhvatne i održive normalizacije odnosa EU i SAD moraju usaglasiti oko samog procesa i njegovih ciljeva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U Briselu naglašavaju da je jedini pravi dijalog onaj koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.

Navodi se da EU ima mandat dobijen od UN da bude glavni pregovarač u procesu, ali i da se kredibilitet glavnog posrednika zasniva na činjenici da se i Beograd i Priština nalaze u Evropi i u evrointegracionim procesima sa željom da postanu deo EU.

U trenutku kad je sastanak predsednika Srbije i Kosova u Vašingtonu otkazan, a EU objavila da je došlo do nastavka dijaloga i zakazala sastanak u Briselu na najvišem političkom nivou, iz SAD su stigle reči podrške.

Specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel poručio je relativno pomirljivo da se Vašington više bazira na ekonomskim aspektima odnosa Beograda i Prištine, dok je na EU da vodi politički deo dijaloga.

Istovremeno, može se čuti kritika da SAD ne odustaju od svoje jednostrane uloge "dodatnog posrednika" u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine što stvara konfuziju u samom procesu i među učesnicima.

Kritike se odnose i na činjenicu da se proces koji za cilj ima sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ne može voditi paralelnim kolsecima već da se mora "integrisati u jedan" kako bi bio uspešan i održiv.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

I dok se administracija predsednika Donalda Trampa ne izjašnjava o saradnji sa Briselom u procesu nastavka dijaloga, iz EU poručuju da su njihova vrata uvek otvorena za američku podršku u postizanju konačnog sporazuma između Beograda i Prištine.

U očekivanju prvog fizičkog satanka lidera Srbije i Kosova u četvrtak u Briselu, EU kao glavni posrednik navodi da se nada važnom pomaku.

Dodaje se da su predstavnici i Prištine i Beograda u pripremi za nastavak dijaloga pokazali političku volju i opredeljenost za ponovni pokušaj dolaska do pravno obavezujućeg sporazuma koji bi rešio sva otvorena pitanja dve strane.

Ocena EU je da se uz političku volju obe strane i angažman do finalnog sporazuma između Beograda i Prištine može doći u narednim mesecima.

Pored volje i konstruktivnosti sa strane Beograda i Prištine, EU bi svakako želela da vidi i Vašington na svojoj strani kako bi se ojačao uticaj transatlantskih partnera na rešavanje jednog od zajedničkih strateških ciljeva - mirnog i prosperitetnog Zapadnog Balkana u EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading