ZAMENA TEZA "NEZAVISNIH MEDIJA" I "LJUBINKINOG SPUTNJIKA": Heroje koji brane NAŠE INSTITUCIJE nazivaju onima koji "MLATE"

Autor: srbijadanas.com

Vesti

12.07.2020

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpsku redakciju Sputnjika uređuje Ljubinka Milinčić, dugogodišnji novinar i prevodilac. U svojoj karijeri je radila i za RTS, Politiku, NIN, ali i za Demokratsku stranku.

RepublikaFoto: e-stock/M. MARKOVIĆ
Foto: Ilustracija

Sputnjik je ruska državna novinska agencija, nastala je sredinom druge decenije 21. veka kao naslednik medijske agencije "Glas Rusije". Čuveni radijski program koji je uvek počinjao legendarnom rečenicom "Gavarit Maskva", nastao je na samom početku Hladnog rata, tj. transformisao se iz ratnih uslova u uslove političkog, ekonomskog, diplomatskog i hibridno-vojnog nadmetanja sa zapadnim medijskim servisima, pre svih Slobodnom Evropom i Glasom Amerike. I izgubio.

Sve ovo toliko je ubedljivo i jasno, da se danas na ruskim medijskim kursevima, koje organizuje zvanična Moskva novinari Rusije Danas (RT), RIA Novosti i Sputnjika uče kako ne treba raditi, baš na primerima propagande iz sovjetskog perioda. 

U Sputnjik su uložena velika sredstva, on je zamišljen kao agencija, sa veb prezentacijama i radio programom, koja će imati redakcije na što je moguće većem broju jezika i u državama određenog govornog područja zastupati rusku državnu politiku. Međutim, da li je to baš uvek tako? 

Da li je delovanje ove agencije usmereno na pravovremeno i objektivno informisanje građana i približavanje Srbije i Rusije? Redakcija Sputnjika na srpskom jeziku nas uči da baš i nije.

Naime, centrala u Moskvi je prepustila glavnim urednicima zasebnih redakcija na drugim jezicima da sami upodobljuju uređivačku politiku, nezavisno od centrale, osim kada je reč o unutrašnjoj ruskoj političkoj sceni o kojoj tekstove ne pišu sami, nego ih prevode kada pristignu iz centrale.

U propagandi koja se tiče države domaćina oni su nezavisni i sami procenjuju na koji način će plasirati vesti. 

Srpsku redakciju Sputnjika uređuje Ljubinka Milinčić, dugogodišnji novinar i prevodilac. U svojoj karijeri je radila i za RTS, Politiku, NIN, ali i za Demokratsku stranku, i to 90-ih godina!

Naime g-đa Milinčić je uređivala list "Demokratija", zvanično glasilo Demokratske stranke i to baš u vreme kada nemački đaci i NATO pijuni na beogradskim trgovima prete kako će srušiti ne samo srpsku, već i kinesku vlast! 

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

U vreme kada se Milošević optužuje za "izazivanje ratova u Hrvatskoj i BiH", teritorijama na kojima se baš u to vreme vrši genocid nad srpskim narodom i u vreme kada Milo Đukanović ustupa slobodu zapadnim medijima i govori, "Ako NATO bude duže bombardovao, Miloševićeva vlast će pasti". 

Da podsetimo, čelnici iste te vlasti koja je "rušila" Miloševića su 2000. godine organizovali mitinge na kojima se najavljivao antidržavni prevrat pesmama u kojima se mašta na koje će "zaostale i necivilizovane destinacije" uteći tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević.

"Ćihu, ćihu, ćihu - hu u Irak ili Libiju, ćihu ćihu, ćihu - hu u Kinu ili Rusiju!".

A u to vreme zvanične novine DS je uređivala - Ljubinka Milinčić. 

U Rusiju čiji je predsednik u to vreme već Vladimir Vladimirovič Putin i koja je zaista pružila utočište Miloševićevoj porodici, nakon što je bivšeg predsednika, Ljubinkin poslodavac, iz tadašnje stranke koja je bila zadužena za "rušenje" njegove, odnosno vlasti Slobodana Miloševića, i Ljubinkin partijski kolega Čedomir Jovanović, na Vidovdan isporučio vezanog haškom kazamatu. 

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Za svoj rad na širenju zapadnjačke, levo-liberalne i antidržavne propagande, za doprinos petooktobarskom prevratu, Ljubinka je nagrađena mestom atašea u ambasadi SRJ 2002. u Moskvi. Kao kadar tada vladajuće stranke, razume se. Tada se nije marilo za to što je sama Ljubinka bila učesnica, i što je pružala svu medijsku podršku, uključujući širenje lažnih informacija o tim brutalnim i nasilničkim demonstracijama koje su bile rešene da po svaku cenu "sruše" tadašnju vlast Slobodana Miloševića, koga je, podsetimo, u tom trenutku štitio i pružao podršku niko drugi do predsednika Rusije, Vladimira Putina. 

Sebi slične kadrove je Ljubinka i angažovala. Tako udarna pesnica srpske redakcije Sputnjika Senka Miloš srpsku policiju koja herojski brani institucije i ustavno-pravni poredak naziva onima koji "mlate", valjda mirne demonstrante koji bi samo da malo kolju, pljačkaju i ubijaju. 

Ovaj izbor saradnika nikako ne treba da čudi, ako znamo da je dugogodišnji Ljubinkin saradnik bio i bivši član LDP-a Čedomira Jovanovića, zadužen za Novu Varoš. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading