BIVŠI NAČELNIK GENERALŠTABA OTKRIVA: RUSI NAPUSTILI KOSOVO zbog trgovine sa Amerikancima

Autor:

Vesti

06.07.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je 1999. bila slaba, tadašnji ministar odbrane Ivanov i načelnik Generalštaba Anatolij Kvašnjin dodvoravali su se Americi, uvereni da će Rusija ojačati ako učine ustupak Americi. To je razlog što su se četiri godine posle zauzimanja "Slatine", aerodroma u Prištini, ruski vojnici povukli s Kosova, tvrdi ruski ruski general-pukovnik Leonid Ivašov, koji je osmislio operaciju "Slatina" i koji je u dogovoru sa tadašnjim srpskim načelnikom Generalštaba Dragoljubom Ojdanićem i realizovao akciju zauzimanja aerodroma u Prištini.

RepublikaFoto: youtube.com/balkanonline

Foto: Ilustracija

U razgovoru za Srpski telegraf, Ojdanić ističe da je Ivašov odlično upućen u sva dešavanja, te da su njegove namere prema Srbima, za razliku od Kvašnjina, bile časne i herojske:

- To je čovek koji zaslužuje poštovanje i koji je bio veći Srbin od mnogih.

PRITISAK IZ VAŠINGTONA

Ističući da je potrebna analiza kako bi se utvrdila puna istina o ruskom delovanju na Kosovu, Ojdanić navodi da je ruski bataljon u junu 1999. u pokrajinu ušao na osnovu svih važećih međunarodnih prava i propisa i u skladu sa Rezolucijom 1244.

JELJCIN KASNIJE SMENIO IVAŠOVA NA ZAHTEV MADLEN OLBRAJT

- Međutim, poznato mi je da je Rusija bila pod strahovitim pritiskom Amerike. Čak i u trenutku kada je ruska vojska krenula u operaciju "Slatina". U to vreme i ruski predsednik Jeljcin je dao podršku za ulazak Rusa u Prištinu. Stroub Talbot, zamenik Madlen Olbrajt bezuspešno je zahtevao od Ivašova da obustavi akciju. Ruski bataljon je pre snaga NATO, Amerike i Britanaca ušao na "Slatinu". To je, između ostalog, kasnije bio povod da Olbrajtova od Jelcinja zahteva smenu Ivašova, što se kasnije i dogodilo - navodi general Ojdanić.

Medijski rat generala

Prema rečima Ivašova, Kvašnjin u junu 1999, dok je trajao marš u dva navrata, po želji Amerikanaca pokušao je da zaustavi ulazak ruskog bataljona u južnu srpsku pokrajinu. Zbog različitih tumačenja dešavanja na Kosovu, ruski generali već mesecima vode medijski rat u ruskim medijima.

O Kvašnjinu nimalo pohvalno nije govorio ni ruski predsednik Vladimir Putin. Otkrio je da mu je na pitanje zašto ruska vojka usiljeno maršira ka "Slatini", Kvašnjin ovako odgovorio:

- Jasno nam je da ćemo kad-tad odatle otići, ali ćemo imati čime da trgujemo.

GREŠKA BEOGRADA

Dodaje da je pored previranja u tada slaboj Rusiji, koju su dodatno slabili sukobi ruskih generala sa generalima naklonjenim Americi, i Srbija je povukla poteze koji su pomogli da se Rusi povuku s Kosova.

- Tadašnje vlasti u Beogradu nisu pokazivale interes za prisustvo ruskih snaga na Kosovu i Metohiji. Situacija u Rusiji i stav Beograda doveli su do velikog gubitka, što se desilo 2003, kada su ruske snage napustile našu pokrajinu - zaključuje Ojdanić.

Ivašov o ulasku ruske vojske na Kosovo:

*Uveli smo naš kontingent da bismo podržali Srbe, da zaustavimo genocid nad srpskim narodom na Kosovu

*Zauzimanje "Slatine" usaglašavao sa Slobodanom Miloševićem i Ojdanićem

*Hteo je da ruske desantne jedinice prebaci u Niš kako bi brže intervenisali na Kosovu

*Bilo je neophodno zaštititi Srbe i pokazati da se mi nećemo potčinjavati SAD, koje su se ponašale nabusito

*Da mi nismo izveli naš marš, Amerikanci bi se na Kosovu samostalno rasporedili

Marš za Treći svetski rat

Ruski bataljon krenuo je put Republike Srpske 11. juna 1999. u cik zore

Zadatak je bio da se stigne pre NATO trupa, koje su put Kosova krenule iz Makedonije

Kolona je stigla u Prištinu u dva sata ujutro 12. juna 1999.

Svi Srbi su izašli na ulice Prištine da pozdrave ruske vojnike i oficire

Padobranci preuzeli kontrolu nad aerodromom, postavili straže, podigli kontrolne punktove na prilazima i spremali se za dolazak NATO trupa

RepublikaFoto: Tanjug/N. MANDIĆ
Dragoljub Ojdanić

Zadatak zaposedanja "Slatine" završen je u 7 časova 12. juna 1999.

U 11 sati ka "Slatini" su počeli da pristižu britanski džipovi i tenkovi

Američki general Vesli Klark, komandant NATO snaga u Evropi, dao je nalog za osvajanje "Slatine" kako bi se Rusi uništili.

Britanski general Majkl Džekson odbio naređenje rečima: "Neću započinjati Treći svetski rat za vas"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading