OTKRIVAMO: Soroš i SZS udarili na Kolubaru

Autor:

Vesti

03.07.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savez za Srbiju Dragana Đilasa, Boška Obradovića i Vuka Jeremića i nevladine organizacije koje finansiraju stranci bliski Džordžu Sorošu pokušavaju da uruše "Elektroprivredu Srbije" zarad interesa stranih trgovaca strujom.

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ/AP
Foto: Ilustracija

Pod izgovorom da brine za srpske svetinje i meštane Vreoca, predvodnik ove grupe Željko Stojković preko opoziciji naklonjenih portala plasira laži, spinuje afere i protiv EPS, ali i protiv direktora ove kompanije Milorada Grčića.

- Čovek koji vodi rat protiv EPS jeste čovek koji uredno prima platu u EPS i koji je u isto vreme uzeo desetine hiljade evra od tog istog EPS na ime eksroprijacije. Isti taj čovek hvalio se po društvenim mrežama da je pomogao osnivanje Dveri, navode upućeni u suštinu spora.

IGRA OKO PARA

Ističući da nije sporna bilo čija naklonost nekoj partiji, naši sagovornici dodaju da je sporna namera da se zaustavi jačanje elektroenergetskog sistema Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Milorad Grčić

- Sporan je njihov plan da spreče da se prošire kopovi, da spreče da se ljudima u Vreocima obezbedi adekvatna nadoknada za zemljište potrebno basenu... Sporno je sve ono što se radi kako bi se EPS oslabio, a pojedinci iz toga obezbedili profit za sebe - objašnjavaju upućeni u višegodišnja previranja oko zemljišta u Kolubari.

Krivična prijave zbog malverazicija sa stanovima

Na osnovu dokumenata do kojih je došao Srpski telegraf, Stojković je od para dobijenih od EPS ušao u biznis sa stanovima. Naime, na osnovu krivične prijave koju je protiv njega podneo Dejan Ranković iz Vreoca vidi se model po kom deluje Stojković.

Naime, Ranković je u dokumentu dostavljenom sudu naveo da je sa Stojkovićem suinvestitor u izgradnji stambeno-poslovnog objekta, ali da ga je partner izigrao.

- Stojković je deo zajedničkih prostorija (tavanski prostor) u stambeno-poslovnom objektu pretvorio u stambeni prostor od 50 kvadratnih metara iako ne postoje građevinska, kao ni upotrebna dozvola za predmetni prostor koji je prodao i predao u posed koji je prodao - piše, između ostalog, u prijavi protiv Stojkovića.

Novac koji je Stojković dobio, kao i nekretnine koje ima u Lazarevcu, očigledno nisu dovoljni, te je našao pojačanje za kampanju protiv firme u kojoj radi.

Zaradio 250.000 evra

Zanimljivo je da Stojković parcele kupuje od 2014, a svo imanje mu se nalazi baš na trasi novog korita reke Peštan i lokalnog puta. Dosad je od EPS, naplaćujući troškove eksproprijacije, uzeo oko 250.000 evra.

- Bezuslovnu podršku ima od Vesne Lakićević, aktivistikinje Saveza za Srbiju. Podršku su našli u subotičkom nevladinom centru za Ekologiju CEKOR, koji je posebna priča - navode naši sagovornici.

PRAVI INTERESI

Prema informacijama vezanim za CEKOR, ova nevladina organizacija radi zahvaljujući novcu koji dobijaju iz inostranstva, i to uglavnom iz Soroševog okrilja.

EPS: Stojković uzeo novac

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Istina je i da se Željko Stojković opredelio za individualno preseljenje svog domaćinstva i za to je uzeo novac od eksproprijacije, odgovor je EPS kada su u pitanju tvrdnje koje javno iznosi Stojković.

Iz ove kompanije ističu da se radovi na proširenju površinskog kopa Polje D odvijaju prema projektno-tehničkoj dokumentaciji u skladu sa važećim zakonskim propisima. Naglašavaju da sve nadležne inspekcije kontrolišu sve poslove.

- Ono što jeste loša vest za sve nas jesu ciljevi za koje se bore. Predstavljaju se kao borci za očuvanje prirode i ekologiju, žele da zaustave kopanje uglja... A suština jeste da zastupaju interese uvoznika struje. Da pojednostavimo, oni uz Stojkovića i Lakićevu raznim pričama pokušavaju da pobune narod i dobiju podršku za svoje interese. Narod zna ko su i šta su, ali ukoliko bi naum prošao, Srbija bi bila prinuđena da upravo od tih, čije interese zastupaju, kupuje struju, što bi bio ogroman trošak za državu, ali i za građane, koji bi tada imali znatno više račune - objašnjavaju naši sagovornici.

Ko je Željko Stojković

- Radi u RB Kolubara (EPS) na kopanju uglja

- Promoviše Dveri, Srpski centar za ekologiju i Centar za održivi razvoj

- Parcele koje je imao u Vreocima prodao EPS, a potom se preselio u Lazarevac

- Vodi kampanju protiv EPS i širenja kopova

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading