BEZ RUSIJE I KINE NEMA REŠENJA KOSOVA: Specijalni izaslanik EU napokon priznao realnost!

Autor:

Vesti

03.07.2020

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropa je konačno priznala da bez Rusije i Kine nema rešenja pitanja Kosova. Naime, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je legitimno da Rusija pokazuje interesovanje za dijalog i ističe da do sada nije primetio da se ta zemlja na negativan način meša u taj proces.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Miroslav Lajčak

- Evropska unija nema ništa da krije kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine jer će, ukoliko dođe do dogovora, on morati pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kom sede i Kina i Rusija - rekao je Lajčak.

Slovački diplomata je dodao da dosad nije primetio nikakav signal koji bi pokazao da se Rusija na negativan način meša u naš proces. Govoreći o cilju pregovora, Lajčak kaže da je to održiv sporazum koji će rešiti sva otvorena pitanja jednom zauvek, koji će biti sveobuhvatan i prihvatljiv za sve zemlje u regionu i Evropsku uniju.

Navodi da je za to potrebno političko jedinstvo i na Kosovu i u Srbiji, koje je, kako kaže, lakše postići u Beogradu, te ističe da je kosovskim predstavnicima preneo da dijalog ne sme biti deo dnevne politike.

- Druga stvar koja je potrebna jeste društveno jedinstvo, odnosno da društva shvate kakav je proces pregovora i šta će im tačno doneti - kazao je on.

Lajčak je rekao i da je dijalog Beograda i Prištine put ka Evropskoj uniji za obe strane i da je to jasno stavljeno do znanja predstavnicima dve strane u Briselu prošle nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading