VELIKI ŠKOLSKI ČAS U ŠUMARICAMA: Vučić položio venac u spomen-parku u Kragujevcu

Autor: Tanjug

Vesti

21.10.2017

09:10 >> 10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas molebanu u Šumaricama, koji je, kod spomenika streljanim đacima i profesorima streljanim u Drugom svetskom ratu, služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom, i položio je venac u spomen-parku u Kragujevcu na obeleževanju Dana sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Predsednik Vučić polaže venac

Vence ispred spomenika "Peto 3" u Šumaricama, gde su nemački nacisti 21. oktobra 1941. streljali 2.792 civila, položili su predstavnici Vlade Srbije, nemački ambasador Aksel Ditman, ambasador Austrije Johanes Ajgner, Rusije Aleksandar Čepurin...

Sećanje ne bledi

Obeležavanju u Šumaricama prisustvovali su, pored predsednika Vučića, premijerka Ana Brnabić, ministri Slavica Ðukić Dejanović, Vanja Udovičić, Zoran Ðorđević, kao i predstavnici grada Kragujevca.

Kragujevac i Srbija svake godine svetu, Danom sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, šalju poruku da se nikada i nigde ne ponovi takav zločin kada su nemački okupatori u jednom danu streljali više hiljada civila.

Taj događaj predstavlja jedan od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu i jedan je od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Srbije u tom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore je da su ubijena 2.792 građanina jer za toliko osoba raspolažu ličnim podacima - ko su, gde su i kada rođeni, čime su se bavili. Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađe imalo 11 godina.

Odmazda

Nemački okupator streljao je civile u Kragujevcu u znak odmazde, a povod su bili nemački gubici u borbama 1. oktobra na putu Kragujevac - Gornji Milanovac, u kojem su Nemci imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika.

Tim streljanjem dosledno je primenjena naredba tadašnjeg generala Franca Bema od 10. oktobra 1941. godine kojom se propisuje streljanje 100 Srba za jednog ubijenog Nemca i 50 Srba za ranjenog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Joca

21.10.2017 09:36

Slava im...

Igor

21.10.2017 09:57

Tragedija koja se desila te 1941 u Kragujevcu se nikada neće zaboraviti.

Milica

21.10.2017 14:38

@Igor - Ne ponovilo se nikada i nikome...

Katarina

21.10.2017 10:04

Neduzno stradali ljudi, deca, ne smeju se nikad zaboraviti!