RIK: Poništeni izbori na 117 biračkih mesta!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.06.2020

20:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republička izborna komisija (RIK) donela je večeras rešenje o ponavljanju glasanja na 117 biračkih mesta u Srbiji, s obzirom da na tim mestima nisu mogli da se utvrde rezultati glasanja

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

Izbori se ponavalju, kako je rečeno na sednici RIK-a, jer se u kutijama nalazi više glasačkih listića nego što je birača glasalo.

Član RIK-a Željka Radeta rekla je da zapisnici dostavljeni RIK-u nisu dovoljni za odlučivanje o ponavljanju glasanja na tim biračkim mestima i zatražila "otvaranje džakova" i ponovno prebrojavanje važećih i nevažećih listića.

- Ovo nije dovoljno da se raspravlja, treba da se izvrsi uvid u izborni materijal. Kako možemo bez uvida u materijal da znamo da li je ukupan broj birača tu greška, možda je greška u drugoj stavki - navela je Radeta.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević kazao je da RIK postupa isključivo u skladu sa uputstvom koji su članovi doneli pre nekoliko meseci.

- U ovim situacijama, kada ne možemo da utvrdimo na osnovu zapisnika volju birača, niti ćemo da je prekrajamo, niti da preturamo po džakovima, već ćemo po uputstvu da ponovimo glasanje na tim biračkim mestima, s obzirom na to da birački odbor nije utvrdio rezultate - zaključio je Dimitrijević.

Neka od mesta na kojima će biti ponovljeno glasanje su pojedina birališta na Vračaru, Zemunu, Novom Beogradu, Obrenovcu, Rakovici, Čukarici, Bačkoj Topoli, Subotici, Zrenjaninu, Sečnju, Alibunaru, Beloj Crkvi, Vršcu, Požarevcu, Beočinu, Novom Sadu, Inđiji, Loznici, Šapcu, Ljuboviji, Valjevu...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Prvoborac

25.06.2020 20:24

Nepravdom se volja građana ponovo stavlja na glasanje.

Odgovori 14 0
Darko

25.06.2020 20:38

Ispravno je i korektno ponoviti izbore na onim mestima na kojima su postojale neke nepravilnosti i nije se moglo konstatovati stanje nakon prebrojavanja glasova.

BozaB

25.06.2020 20:43

Nikada nije bilo manje problema na nekim izborima nego sada.

Odgovori 14 0
Sanja

25.06.2020 22:10

Nemam apsolutno nikakvu dilemu da će i na ponovljenim izborima biti ubedljiva pobeda Srpske napredne stranke. Kome ne odgovara takav ishod ima pravo da se ljuti ali velika većina uvek iznova bira samo najbolje, samo predsednika Aleksandra Vučića.

Odgovori 13 0