Sledeća mera - zatvaranje kafića i noćnih klubova? Drugi talas korone izazvao veliki strah

Autor:

Vesti

26.06.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među novozaraženima koronavirusom je mnogo mlađih ljudi, prosek godina pacijenata u bolnicama je ispod 50 godina, pa krizni štab razmatra da ograniči rad noćnih klubova i kafića jer su, kako navode, ti objekti najveći rasadnik infekcije.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Kako saznaje Srpski telegraf, već narednih dana radno vreme ugostiteljskih objekata moglo bi da bude skraćeno do ponoći.

Ovakvu meru juče je nagovestila i zamenica direktora Instituta "Batut" epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

- Razmatra se mogućnost da se ograniči rad klubova jer se ispostavilo da je noćni provod najveći izvor zaraze. Među obolelima od virusa KOVID-19 najviše ima mlađih odraslih osoba. Ono o čemu sigurno treba razmisliti i o čemu smo pričali, što će da sledi u nekom narednom periodu, jeste da se ograniči rad klubova da bi se smanjili izlasci do jutra. Ovo je nepopularno, ali se mora. To jeste najveći rasadnik infekcije - rekla je Darija Kisić.

Darija Kisić Tepavčević: Ispostavilo se da je noćni provod najveći izvor zaraze

Ona je navela da je to sada najčešći put prenošenja infekcije i da je posebno opasno ukoliko mladi ljudi koji odlaze u noćni provod žive u domaćinstvu sa hroničnim bolesnicima ili sa starijim osobama.

- Možemo da napravimo veliku tragediju u kući takvim ponašanjem - naglasila je ona.

VANREDNO STANJE

Upitana da li može da se desi ponovo uvođenje vanrednog stanja, Kisić Tepavčevićeva je rekla da je ono bilo neophodno u fazi u kojoj je to urađeno kako bi se ojačao zdravstveni sistem, a da sada nema potrebe za tim.

Sami sebe kontrolišemo

Na pitanje ko će u gradskom prevozu kontrolisati da li putnici nose maske Darija Kisić Tepavčević je odgovorila da je osnovno da shvatimo da smo sami sebi kontrolori.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

- Biće u prevoznim sredstvima osoba koje će opominjati da se nose maske, ali napominjem da svi treba da shvatimo da taj kontrolor treba da bude u našim glavama - naglasila je Kisić Tepavčevićeva.

- Sada smo ojačali zdravstveni sistem, imamo laboratorijske i kadrovske kapacitete i nadamo se da ih nikada nećemo iskoristiti u punom obimu - navela je Darija Kisić Tepavčević.

Inače, direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković rekla je da su pacijenti u toj bolnici mahom mlađi od 40 godina, a da je prosek godina obolelih od korone oko 50.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading