Server: Kosovo je u problemu, ovo je šansa za Srbiju

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

24.06.2020

19:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server kaže da je iznenadjen odlukom Specijalnog tužilaštva koje je smatralo potrebnim da objavi optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija zbog njihovih napora da opstruišu i podrivaju rad Specijalizovanih veća Kosova.

RepublikaFoto: youtube.com/zeriamerikes
Danijel Server

Server je, u autorskom tekstu objavljenom na internet portalu Dtt-net, istakao da optužnica nije samo lično pitanje za Tačija i Veseljija, već je institucionalna i medjunarodna, i predstavlja problem za Kosovo.

"Ovo me iznenadilo. Prvo, jer sam sumnjao da još uvek postoji dovoljno dokaza čak i da se podnesu optužbe. Drugo, jer dolazi samo nekoliko dana pre nego što bi Priština i Beograd trebalo da pošalju delegacije u Vašington na razgovore pod pokroviteljstvom Trampove administracije. Pretpostavljam da je neko mislio da će objavljivanje ove tajne optužnice dovesti do pritiska na Tačija", rekao je on.

U principu, dodaje, razgovori bi mogli da se odvijaju u svakom slučaju, "jer su i Ustavni sud i Skupština Kosova odlučili da odgovornost za dijalog snosi vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem, a ne predsednik.

Server je istakao da će to Hotija dovesti u politički rizik, ali je to test i za Tačija i Veseljija, prenosi Kosovo Onlajn.

"Ako njihove optužnice potvrdi sudija Specijalizovanih veća Kosova, obojica bi trebalo da podnesu ostavke i odu u Hag da se brane, kao što je to učinio i bivši premijer Haradinaj nekoliko puta. Njihove ostavke stvorile bi uzburkanost na kosovskoj političkoj sceni. Skupština bi trebalo da zameni Tačija, što bi bio veliki izazov nakon podizanja optužnice", ocenjuje Server.

Zamena šefa političke stranke bila bi daleko manje kontroverzna, rekao je on i zapitao da li bi DPK poštovala nasledje OVK ili bi ipak izabrala nekog ko je manje povezan sa oružanom pobunom protiv Srbije.

Smatra da, ukoliko Tači i Veselji ne podnesu ostavke, Kosovo će se suočiti sa velikim izazovima.

"Ni Evropa ni Amerika neće biti zainteresovani da se sastanu ili pomognu političarima pod optužbom. Rezultat će biti medjunarodna izolacija. Politički odgovor unutar Kosova biće prkos. Teško je zamisliti bilo šta pozitivno iz takve konfrontacije. Izgledi za medjunarodna ulaganja, saradnju sa NATO-om, putovanje bez viza u EU i druge aspiracije biće ugrožene", naveo je on.

Smatra da će Beograd biti zadovoljan optužnicom, kako zbog toga što je tražio pravdu za zločine nad Srbima posle rata, tako i zbog toga što će optužnica dati podstrek Srbiji u svim pregovorima sa Evropom i SAD.

"Beograd će možda pokušati ponovo da otvori pitanje teritorijalnog kompromisa sa Kosovom, tvrdeći da optužnica dokazuje da od Srba ne bi trebalo očekivati da žive u zemlji u kojoj dominiraju zločinački neprijatelji", zaključio je Server.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading