Od OVK, preko predsedničke fotelje, do optuženičke klupe! Ko je Hašim Tači koji se tereti za ratne zločine i UBISTVO OKO 100 LJUDI

Autor: Politika, Republika

Vesti

25.06.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hašim Tači, protiv kojeg je Specijalno tužilaštvo u Hagu za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji danas podiglo optužnicu, mogao bi pred sudom da se nađe dve decenije nakon što su počinjeni zločini za koje se tereti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Aktuelni kosovski predsednik, tokom sukoba na Kosovu i Metohiju '90-ih godina bio je jedan od lidera takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

OBRAZOVANJE

Posle završetka osnovnih studija na Filozofskom fakultetu u Prištini, školovanje je nastavio na Univerzitetu u Cirihu, i tamo se, prema dostupnim podacima na internetu, pridružio političkoj emigraciji kosovskih Albanaca i osnovao organizaciju Narodni pokret Kosova.

Veruje se da je ta organizacija formirala tzv. Oslobodilačku vojsku Kosova.

OVK

Početkom 1993. godine Tači je postao član užeg kruga rukovodstva tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, a njegove aktivnosti su se svodile na naoružavanje kosovskih Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Bio je komandant Operativne zone OVK u Mališevu, zatim član Dreničke grupe koju je osnovao Adem Jašari, a učestvovao je u različitim napadima na policiju na Kosmetu tih godina.

OSUĐEN ZBOG TERORIZMA

Okružni sud u Prištini ga je u odsustvu osudio na 10 godina zatvora, zbog terorističkih aktivnosti koje je sprovodila OVK, sledeće godine raspisana je poternica za njim, a 2003. godine proširena je zbog sumnje da je počinio genocid.

Foto: Ilustracija

"GLAS RAZUMA" U PREGOVORIMA

Uprkos presudi, Tači je 1999. godine bio deo pregovaračkog tima kosovskih Albanaca tokom pregovora u Rambujeu, a zapadne diplomate su ga doživljavale kao „jedini glas razuma“ unutar OVK, jer je pokazao spremnost da se prihvati autonomija Kosova unutar Srbije, za razliku od ostalih pobunjeničkih vođa koji su odbacili svaki predlog koji nije podrazumevao nezavisnost.

Prema pojedinim tvrdnjama, koje, zbog nedostatka dokaza, nisu nikada prerasle u krivične prijave, Tači je duboko povezan ne samo sa ratnim zločinima, već i nizom kriminalnim radnji.

HEROIN

Tako je, u vreme kada je bio vođa OVK “Vašington post“ objavio tekst u kome se navodi da se „OVK finansira novcem stečenim krijumčarenjem heroina i kokaina u zapadnu Evropu“.

POLITIČKI LIDER

Od 1994. do 1999. godine je bio politički lider OVK, a nakon toga postao predsednik DPK.

DPK je, 2001. godine pretrpela veliki poraz na prvim samostalnim izborima, a strani analitičari su ovaj poraz protumačili kao posledicu raskola između političkih lidera i vrha kriminalnih organizacija nastalih iz rukovodstva bivšeg OVK.

ORGANIZOVANI KRIMINAL

Prema tajnom izveštaju Nemačke obaveštajne agencije (BND) koji je kasnije objavljen, današnji politički lideri Hašim Tači i Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) su upleteni u organizovani kriminal ne samo na Kosovu, nego na širem području Jugoistočne Evrope.

U tom izveštaju BDN je naveo Tačija kao glavnog rukovodioca kriminalne mreže koja deluje širom Kosova.

TRGOVINA ORGANIMA

U izveštaju koji je 15. decembra 2010. godine Dik Marti dostavio Savetu Evrope, navodi se da je Tači bio lider Dreničke grupe, koja je vadila organe srpskim zarobljenicima i prodavala ih na crnom tržištu.

Bi-Bi-Si je nakon toga objavio da su došli u posed nacrta dokumenta Saveta Evrope u kome je Tačijevo ime pomenuto čak 27 puta. Prema njihovim izveštajima bivši komandanti OVK, uključujući i Tačija, sumnjiče se za ozbiljna kršenja ljudskih prava, između ostalog, trgovinu drogom i ljudskim organima.

Ipak, Dik Marti se 2011. godine ogradio od svega što su mediji objavili, te izjavio da njegov izveštaj nikada nije direktno uključivao Hašima Tačija.

PRVI PREMIJER

Tačijeva DPK je na izborima 2007. godine osvojila ubedljivu pobedu, da bi već sledeće godine Kosovo jednostrano nezavisnost od Srbije, a Tači posao prvi premijer samoproglašene države.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading