Čović o zločincima Tačiju i Veseljiju: Da je pravde, oni bi odavno robijali u Hagu!

Autor:

Vesti

24.06.2020

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je optužnicu sa deset tačaka kojom se predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači i lider DPK Kadri Veselji, bivše vođe terorističke OVK, terete za ratne i zločine protiv čovečnosti, uključujući otmice, progone, mučenja, ubistva... U optužnici, koja je prosleđena Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje, navodi se da Tači i Veselji, uz ostale osumnjičene, snose krivičnu odgovornost za gotovo 100 likvidacija.

RepublikaFoto: Starsport
Nebojša Čović

Nebojša Čović, bivši direktor Koordinacionog centra za KiM, pak smatra da u ovom slučaju ne treba biti euforičan, već obazriv.

- Ne samo zato što se oni izvlače raznim metodama poput Ramuša Haradinaja, koji je poubijao svedoke, već zato što su ti sudovi pod kontrolom Nemačke, koja bi sad da ih disciplinuje uoči sastanka u Beloj kući i nastavka pregovora. Berlin ih upozorava da budu poslušni. Da je pravde, oni bi odavno bili u Hagu. I izdržavali bi kaznu od 20, 30 godina do doživotne robije za zločine počinjene na KiM - kaže za Srpski telegraf Čović.

Uprkos tome, ne bi potpuno isključio mogućnost da Tači i Veselji, ipak, konačno odgovaraju za zločine i trgovinu ljudskim organima, odnosno slučaj "Žute kuće", na koji je još pre devet godina u izveštaju Saveta Evrope ukazao švajcarski senator Dik Marti. U tom izveštaju bivši komandanti OVK sumnjiče se za ozbiljna kršenja ljudskih prava, trgovinu drogom i ljudskim organima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading