LIDERI RUSIJE I AMERIKE ZA KOMPROMIS O KOSOVU! Putin i Tramp koče ucene EU

Autor: Republika

Vesti

24.06.2020

21:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta u četiri oka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi putuje danas na sastanke u Brisel, dok će u subotu razgovarati sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa. Kako saznaje Srpski telegraf, i u Kremlju i Beloj kući podržavaju se napori Srbije da se izbori za nacionalne interese, uz zalaganje za prekid ucena i suludih zahteva kojima EU, odnosno Nemačka, uslovljava Beograd u korist Albanaca.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Putin i Tramp

Interesovanje svetskih moćnika za situaciju u Srbiji, prema oceni direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, samo potvrđuju da naša država u savremenom geopolitičkom kontekstu nije tako mala i beznačajna.

- U susretu sa Putinom potvrđena je ruska podrška našoj državi da se izbori za državne i nacionalne interese. Smatram da će administracija u Vašingtonu bez predrasuda saslušati srpske argumente. Jasno je da problem KiM ne može, kako to očekuje Priština, biti rešen tako što bi Srbija bila suočena sa ucenama i nerazumnim zahtevima da potpuno zanemari svoje interese - kazao je Đurić za Srpski telegraf.

Ako svim zainteresovanim stranama bude dovoljno konstruktivnosti i mudrosti, dodao je, "imamo na raspolaganju potencijalno širok prostor za pronalaženje specifičnih modaliteta rešenja".

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, podseća da je Vučić nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom jasno podvukao da ceni zainteresovanost i ulogu koju po pitanju KiM pokazuju sve velike zemlje. Podsetila je da je Vučić naglasio da je dijalog počeo pod pokroviteljstvom i uz posredništvo EU i da je za naš evropski put od važnosti da EU na aktivan i efikasan način posreduje i vodi ovaj proces:

- Vučić je uspeo odgovornim i doslednim ponašanjem da otvori prostor da interese Srbije žele da čuju i saslušaju lideri dve globalno moćne i uticajne zemlje. Naravno, EU je nesumnjivo nadležna i najviše zainteresovana za proces, ali važno je da naše stavove predočimo i Rusiji i Americi, kao i da čujemo njihove pozicije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading