DUEL-INTERVJU SRPSKOG TELEGRAFA: Šapić i Antić o izborima i o novoj Vladi

Autor:

Vesti

24.06.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SPAS Aleksandar Šapić i potpredsednik SPS Aleksandar Antić izneli su, za Srpski telegraf, svoje stavove o rezultatima izbora, formiranju nove Vlade, kao i o drugim aktuelnim političkim temama.

1. Kako ocenjujete rezultate izbora? Jeste li zadovoljni plasmanom?

2. Kada očekujete poziv predsednika SNS Aleksandra Vučića za razgovore o budućoj vladi? Kakvu ponudu očekujete?

3. Sa kakvim zahtevima idete na taj sastanak? Za koje resore ste zainteresovani?

4. Za Šapića: Da li ste novi ministar sporta? Već se pominje da ste viđeni na toj poziciji.

    Za Antića: Ostajete li vi u Nemanjinoj 11, a Ivica Dačić ministar spoljnih poslova? Ili....

5. Šta mislite o duel-listi - SPS/SPAS, da li biste mogli da sarađujete u budućoj vladi?

Aleksandar Šapić, predsednik SPAS: Dačić me optužio da sam krao pare

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Šapić

Aleksandar Šapić, predsednik SPAS, kaže da je zadovoljan rezultatom izbora, na kojima su, uz SNS i SPS, jedina stranka koja je, ne računajući predstavnike manjina, uspela da uđe u budući saziv parlamenta. Iz ove kampanje neće zaboraviti to da ga je šef socijalista Ivica Dačić optužio za krađu nekih para, a ne želi da prognozira da li će biti ministar sporta u Vladi jer su svi konci u rukama SNS.

1. Uzimajući u obzir sve okolnosti moram biti zadovoljan. Prvo, ovo su bili prvi parlamentarni izbori na koje smo izašli, drugo, samo tri stranke su ušle u parlament, a među njima i mi, i treće, ali ne i najmanje važno, izlaznost je u Srbiji bila velika, a u Beogradu jako niska. Samim tim je lestvica ostala visoko u vezi sa brojem glasova koji je neophodno uzeti, a rezervoar naših glasova, koji je Beograd, se značajno smanjio. Tu smo mi bili u najvećem problemu i na kraju, naravno, strah od korone je ponovo zavladao poslednjih sedam dana, naročito u Beogradu. Sve to kad iskalkulišemo, moramo biti izuzetno zadovoljni.

2. Zaista ne bih ni licitirao, a još manje prognozirao šta će Srpska napredna stranka i njen predsednik da urade. Oni imaju apsolutnu većinu i na njima je da vuku dalje poteze u skladu sa svojim planovima.

3. Kada bih dozvolio sebi, da u situaciji kakva je sada, odgovaram javno na ovakva hipotetička pitanja, znači da ne zaslužujem da se bavim politikom i na nivou mesne zajednice, a ne nešto više. Možda nisam Nikola Tesla, ali ne potcenjujte moj intelekt baš toliko.

4. Odgovor sam već dao u prethodnom pitanju. Inače, sportom se ne bavim više od 12 godina, već lokalnom samoupravom.

5. Ivicu Dačića nikada u svom životu nisam spomenuo u nekom negativnom kontekstu, a Ivica Dačić je u ovoj kampanji, na moje veliko iznenađenje, rekao da sam sa nekim njegovim funkcionerom krao neke pare, doslovce. Ostao sam zatečen, a kad god u životu ostanem nečim zatečen, to onda dobro zapamtim da me ne bi opet na isti način zateklo.

Aleksandar Antić, potpredsednik SPS: Spremni smo za učešće u novoj vladi

RepublikaFoto: Ministarstvo rudarstva i energetike
Aleksandar Antić

Aleksandar Antić, potpredsednik SPS i ministar rudarstva i energetike, kaže da su socijaliste Ivice Dačića spremni i za razgovore i za učešće u novoj vladi jer smatraju da Srbija i posle ovih izbora treba da očuva političku stabilnost i široki legitimitet njenih institucija, u čemu bi dali veliki doprinos. Okvir za buduće resore, a u Vladi ih SPS sad ima pet, daće SNS.

1. Ostvarili smo odličan rezultat, onakav za kakav smo se borili, naši građani su nam ponovo dali poverenje za sve što smo radili proteklih godina. Zadovoljni smo zbog toga, socijalisti će imati za trećinu više poslanika u Narodnoj skupštini nego što smo imali u dosadašnjem sazivu. To je veliki uspeh. Posebno ako se ima u vidu da su u parlament ušle samo tri izborne liste, a da su svi ostali daleko ispod cenzusa, koji je od ove godine još niži nego što je bio ranije. Najsrdačnije čestitam našim partnerima iz SNS na ubedljivom rezultatu koji su postigli i to je odraz ogromnog poverenja koji građani imaju u sve što je naša zajednička Vlada radila proteklih godina.

2. Sačekaćemo da se završe izborne procedure i proglašenje konačnih rezultata, a onda očekujemo razgovore o formiranju Vlade. Razume se, tempo i okvir ovih razgovara određivaće predsednik Vučić, koji dodeljuje mandat za sastav nove vlade, kao i SNS, koji je ostvario ubedljivo najbolji rezultat, a što se tiče SPS, mi smo za te razgovore spremni.

3. Već godinama smo u savezu sa SNS i taj savez funkcioniše besprekorno zato što imamo poštovanje jedni prema drugima, a što je mnogo važnije, imamo zajedničku obavezu prema građanima koji nam uporno daju poverenje da to poverenje opravdamo i radimo u njihovom interesu i u interesu Srbije. A da smo to poverenje opravdali, najbolje govore rezultati izbora, koji su dali nedvosmislenu podršku dosadašnjoj politici Vlade i predsednika. Što se nas tiče, spremni smo da tu uspešnu saradnju nastavimo, a o konkretnim modalitetima još je rano govoriti.

4. Prerano je govoriti o tome, izbori su završeni tek pre nekoliko dana. Imajte u vidu i to da je SNS osvojio dvotrećinsku većinu u parlamentu, tako da je sasvim razumljivo i demokratski da od njih dođe inicijativa za formiranje Vlade i u kom obliku. Što se tiče SPS, mi smo spremni i za razgovore i za učešće u toj vladi jer smatramo da Srbija i posle ovih izbora treba da očuva političku stabilnost i široki legitimitet njenih institucija, u čemu bismo svakako dali veliki doprinos.

5. Neću da govorim o drugim partijama, mogu da govorim samo u ime SPS. Drago mi je što su izbori bili prilika da građani odaberu svoje predstavnike iz najšireg mogućeg spektra političkih opcija jer time se ispunjava demokratski kriterijum veoma široke ponude političkih ideja, o kojima građani slobodno odlučuju. Izbori 21. juna su bili besprekorni po svim demokratskim kriterijumima i doneli su rezultat koji će u budućem parlamentu odraziti istinsko političko opredeljenje građana Srbije. Položili smo još jedan ispit zrele demokratije i sada je bitno da formiramo institucije koje će osigurati da i dalje imamo stabilno političko okruženje, koje je preduslov za nastavak ekonomskih i društvenih reformi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading