Lažne optužbe iz Nemačke: Srbija se kreće ka jednoumlju!

Autor:

Vesti

23.06.2020

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Nemačke stižu nove lažne optužbe i pretnje na račun naše države. Srbija se, kako pišu nemački dnevnici, posle nedeljnih izbora ubrzano kreće ka jednopartijskoj i autokratskoj državi sa demokratskom fasadom i sve je dalje od Evropske unije, koja napokon mora da shvati realnost i promeni pristup prema Beogradu, pišu nemački dnevnici.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Istina je, međutim, drugačija. Činjenice ukazuju da je u srpski parlament ušlo sedam lista, odnosno 14 stranaka, te je potpuno nejasno na osnovu čega to nemački mediji optužuju državu Srbiju za jedoumlje i usput ignorišu izbornu volju građana pošto je 3, 3 miliona ljudi izašlo na birališta 21. juna. Osim liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu", koju čini koalicija SNS sa PS, PUPS, SPO, SNP, PSS, SDPS, u parlament ulazi i SPS-JS i SPAS, kao i predstavnici manjina - SVM, SDA Sandžaka, Albanska demokratska alternativa i Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo.

Uprkos tome, Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) u komentaru pod naslovom "Na putu u jednopartijsku državu" ukazuje da takav politički razvoj nije samo unutrašnje pitanje Srbije pošto je ona kandidat za članstvo u EU, a SNS pridružena članica Evropske narodne partije (EPP).

- Sa Vučićem se naravno mora razgovarati, ako se želi ostati u dijalogu sa Srbijom, jer on je više nego ikada snaga koja presuđuje. Ali važno je i kako se razgovara - piše list dodajući da bi možda, umesto ravnopravnog razgovora u kviru partijske porodice, bilo u interesu svih da se povuče neka granica.

- Članstvo mađarske vladajuće partije Fides u EPP je suspendovano. Vreme je da se razmisli ne bi li to bilo preporučljivo i u slučaju Srbije. Ako bi takvo razmišljanje navelo Beograd da se priseti vrednosti koje bi obavezno trebalo da idu uz članstvo u EPP, utoliko bolje - ocenjuje FAZ.

Dnevnik Handelsblat u komentaru "Srbija na putu u autokratiju" piše da Srbija, poput Mađarske, pod vlašću svemoćnog Aleksandra Vučića već odavno ima hibridni poitički sistem.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Aleksandar Vučić

- Formalno se osnovne slobode poštuju, ali se zapravo gaze. Vučić koristi slabost svojih protivnika kako bi šurovao sa Rusijom i Kinom - piše Handelsblat i ocenjuje da je EU isuviše dugo dopuštala da joj Vučić "maže oči".

- Na papiru je u pregovorima o članstvu u EU uvek bilo napretka. Ali političku realnost Brisel je u velikoj meri previđao - piše list navodeći da je Vučić savladao stari trik Josipa Broza Tita i da radi jačanja sopstvene vlasti vešto izigrava velike sile na Zapadu i Istoku jedne protiv drugih.

- EU su u bavljenju Srbijom potrebne dve stvari: Smisao za realnost i samopouzdanje. Srbija se sa svojim sve autoritarnijim sistemom ne nalazi na putu u Evropu. Ali u ekonomskom smislu su EU i njene članice nezaobilazne. To Vučić zna. Ta realnost može da ima poliičke posledice, ako EU nastupi prema Beogradu sa više samosvesti i prodornosti. Naime, ove godine je ta balkanska zemlja u toku pandemije doživela privredni Vaterlo. Srbiji je hitno potrebna podrška iz inostranstva - konstatuje Handelsblat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading