SRBIJA POD VODOM: Vodena bujica nosi sve pred sobom, najkritičnije u Ljuboviji!

Autor:

Vesti

23.06.2020

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog obilnih podavina i porasta nivoa reka proglašena je vanredna situacija u devet opština u Srbiji i to u Osečini, Krupnju, Loznici, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću, Lučanima, Kraljevu i Ljuboviji gde je od sinoć situacija i najkritičnija.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

U Ljuboviji je čak 700 domaćinstava potopljeno a evakuisano 70 ljudi.

- Evakuisani ljudi su smešteni kod rođaka i prijatelja. Između 600 i 700 kuća u gradu i dalje je pod vodom, u prekidu je vodovod, oko 100 domaćinstava nema struju - rekao je predsednik opštine Ljubovija Milovan Kovačević i dodao da je zabrinut je kiša ne prestaje da pada.


Usled obilnih padavina most na reci Ljuboviji u istoimenoj opštini pukao je usled velike količine vode. Magistralni put ka Bajinoj Bašti i Loznici potpuno je neprohodan, a saobraćaj se odvija alternativnim pravcima, kroz centar Ljubovije. Zbog povećanog vodostaja, u opasnosti je još šest mostova preko reke Ljubovije, koji se nalaze u neposrednoj blizini.


Kako za Republiku kažu u Srbijavodama pored već navedenih opština vanredna odbrana od poplava proglašena je na Vodnoj jedinici "Ibar- Kraljevo, Novi Pazar".  Ibar već preti Kraljevu, izlio se Gradac, a korito je napustila i Kolubara nizvidno od Valjeva. Vatrogasci su evakuisali, za sada, pet osoba čije kuće su poplavljene.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Foto: Ilustracija


- Naše ekipe su na terenu i dežuraju 24 sata sa teškom mehanizacijom i preduzimaju sve u cilju odbrane od poplava. U koordinaciji sa lokalnim samoupravama i Sektorom za vanredne situacije, preduzete su sve neophodne aktivnosti i koordinisane akcije podele džakova kao i postavljanja mobilne opreme - kažu u Srbijavodama i upozoravaju na bujične vode.

Vodena bujica opkolila je na desetine domaćinstava u Guči, a vatrogasne jedinice su evakuisale nekoliko pordica među kojima je i majka sa detetom.


- Najviše problema zadaju bujični tokovi i stalno upozoravamo ugroženo stanovništvo da budu u pripravnosti. Bujice dođu s leđa, kratko traju ali nose sve pred sobom i prave ogromnu štetu - kaže za Republiku PR i šef kabineta JVP Srbijavoda dr Jelena Dobrić.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Inače, na snazi je i upozorenje RHMZ na obilne padavine, koje se očekuju u centralnim, istočnim i južnim predelima Srbije, a očekuje se da će pasti i više od 60 mm kiše za 24 časa koliko u proseku padne za sedam dana.

Ovde su problemi u saobraćaju:


Zbog padavina i izlivanja reka obusatvljen je saobraćaj na više putnih pravaca, saopštili su Putevi Srbije. Saobraćaj je obustavljen na Ibarskoj magistrali, deonica Čačak-Gornji Milanovac, u mestu Mlakovac, usled izlivanja reke Despotovice. Zbog izlivanja reke Ljig saobraćaj je obustavljen na putu Dići-Bojkovci, kao i na putu Latković-Ljig, dok je zbog izlivanja reke Ljubovije i urušavanja mosta saobraćaj obustavljen na putu Gračanica - Ljubovija u mestu Ljubovija, kod motela.


Na putu Šabačka Kamenica-Valkevska Kamenica, u mestu Šabačka Kamenica, obustavljen je saobraćaj zbog izlivanja reke Dobrave.

RepublikaFoto: Tanjug/S. PETROVIĆ
Foto: Ilustracija

Na magistralnom putu Zavlaka - Osečina u mestu Komirić zbog izlivanja Jadra takodje je došlo do potpunog prekida u saobraćaju. Na putu Lučani - Guča, zbog izlivanja lokalnih bujičnih potoka, u Puhovu i Turici na snazi je obustava saobraćaja.


Putevi Srbije saopštavaju da se na obilaznici oko Beograda, od tunela "Straževica" ka Bubanj Potoku, saobraćaj odvija usporeno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading