(VIDEO) VUČIĆ NA KONFERENCIJI SA LAJČAKOM: Ne možemo da razgovaramo ako je jedini zahtev da mi priznamo Kosovo

Autor: Tanjug

Vesti

22.06.2020

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u Beogradu. Nakon sastanka Vučić i Lajčak obratili su se medijima.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić

- Ne možemo da razgovaramo ako je jedini zahtev da mi priznamo nezavisnost Kosova - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbija očekuje nastavak procesa dijaloga sa Prištinom u najkraćem vremenskom roku, i da je moguće da to bude već u julu.


Vučić je, nakon razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao je da je imao dobar pripremni sastanak o dijalogu koji treba da se održava pod pokroviteljstvom Unije.
RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ


- Shvatamo da Lajčak svojim autoritetom, znanjem, posvećenošću može da garantuje objektivnost i nepristranstnost u tom procesu - rekao je i dodao da Lajčak odlučuje o datumu nastavku dijaloga.

Vučić nije isključuio mogućnost da se u Briselu nađe između poseta Moskvi i Vašingtonu, jer je to, kako je istakao, važno zbog evropske budućnosti Srbije.

 

Vučić o susretu sa Lajčakom: Volim pošteno, karte na sto

Volim kada pošteno iznesemo karte na sto, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa Miroslavom Lajčakom i istakao da je to bio jedan od najkonkretnijih razgovora koje je imao.

Vučić je susret i razgovor sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine okarakterisao kao otvoren i iskren razgovor, koji, zbog same teme o kojoj je govoreno, za njega kao nekoga koji predstavlja Srbiju, nije lak i prijatan.

Rekao je da ne može da otkriva detalje, dodajući da se kod nas ne dešava da nešto procuri u štampu, kao što je, konstatovao je, slučaj u Prištini „kao da žive od toga".

Ključna poruka razgovora je, kaže, da su u približavanju evropskoj budućnosti Srbije značajni razgovori sa Albancima.

- Strahovito je važno, možda i ključna poruka, da možemo na ozbiljan način da približimo evropsku budućnost Srbije ako budemo posvećeni reformskim procesima, a jednako, ako ne i značajniji, su razgovori sa Albancima - kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
BozaB

22.06.2020 17:13

Veoma vazan sastanak za dalju buducnost dijaloga.

Hedona

22.06.2020 17:15

Najvažnije da se dijalog Beograda i Prištine nastavi, i da se zaista reši pitanje KiM, kako dolikuje.

Ivan

22.06.2020 17:29

Razgovori su stali na formiranju zajednice srpskih opstina, tako da bi EU to prvo trebalo da obezbedi kao garant ovih dijaloga.

Sanja

22.06.2020 17:46

Srbija je apsolutno za politiku mira i dijaloga, ali i druga strana mora da se ponasa tako.