EKSKLUZIVNI INTERVJU ANE BRNABIĆ: U Srbiji se desio izborni cunami

Autor:

Vesti

23.06.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da je Srbiju pogodio izborni cunami pošto je lista SNS, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, odnela istorijsku pobedu na parlamentarnim, pokrajinskim i gotovo svim lokalnim izborima. Naročito je značajna vanredna podrška građana sa Kosova, kao potvrda ispravnosti politike državnog vrha u vezi sa tim najtežim nacionalnim pitanjem, čije rešenje ne očekuje ove godine uprkos snažnim pritiscima iz Brisela i Vašingtona.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ana Brnabić

O tome ostaje li u Nemanjinoj 11 ili kormilo u novom kabinetu preuzima neko od njenih stranačkih kolega, Siniša Mali, Miloš Vučević ili Branislav Nedimović, konačni sud daće, kako kaže, stranka i predsednik Vučić, kao i o eventualnom nastavku saradnje sa socijalistima Ivice Dačića. Ona je, priznaje, timski igrač.

- Očekivala sam pobedu, ali ne ovaj izborni cunami - kaže na početku razgovora za Srpski telegraf aktuelna premijerka, komentarišući rezultate nedeljnih izbora.

n Šta je, prema vašoj oceni, najveće iznenađenje izbora? To što su samo tri liste, ne računajući manjinske, ušle u parlament, uprkos smanjenom cenzusu na tri odsto, ispod kog su ostali i SRS Vojislava Šešelja, UDS sa Nenadom Čankom, LDP sa Čedomirom Jovanovićem....

Brnabić: Vučić je izneo kampanju svojim imenom, rezultatima, kredibilitetom i energijom. Dobio je poverenje građana koje nije viđeno do sada

- Najveće iznenađenje je broj poslaničkih mandata koji je pripao listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu". Izlaznost je fantastična ako imate u vidu da smo ipak nekako još u dobu korone. I da to još nije prošlo ni kod nas ni u Evropi, a prva smo država koja je imala izbore nakon korone. Broj glasova koje je dobio SNS je neprevaziđen rezultat u savremenoj istoriji. I svaka čast, naročito Vučiću, on je kampanju izneo svojim imenom, rezultatima, kredibilitetom i energijom. Mi svi ostali smo dali sve od sebe, ali ako želite da budem potpuno iskrena, on je dobio poverenje građana koje nije viđeno do sada.

n Lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas ne bi se složio s vama, on je ustvrdio da je bojkot uspeo?

- Pa dobro. Oni su pre dva meseca, ako se ne varam, proglasili pobedu bojkota. Uvek su bežali da kažu šta to smatraju pobedom bojkota, koji su to procenti, brojevi. S druge strane, pobeda liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu" je ubedljiva sa izlaznošću preko 50 odsto u veoma teškim uslovima. Ne zavređuje mi da komentarišem ljude koji su sami sebe marginalizovali, a mogli su da izađu na izbore, možda bi prešli taj cenzus i možda bi danas bili parlamentarna stranka. Ono što nikad nisu bili. Sve i da kažemo da su svi ljudi koji nisu izašli na izbore bojkotaši, pa ne bi imali cenzus.

Fokus na KiM: Jaki pritisci i teška borba

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Iako su izbori tek završeni, fokus je na KiM, od posete Lajčaka do odlazaka predsednika Vučića u Moskvu, pa u Vašington, možda u međuvremenu i u Brisel. Šta se očekuje od tih sastanaka?

- Sigurno je jak pritisak, ali mi ćemo dati sve od sebe da zaštitimo interese srpskog naroda na KiM. Najveća potvrda ispravnosti je izlaznost naših građana na izbore na KiM i koliko su poverenje dali Vučiću. To je ogromna odgovornost. Borićemo se za njih, mir, stabilnost, sigurnost. Ta borba nikad nije bila laka, neće biti ni sada.

Da li je realno skoro rešenje kosovskog čvora?

- Ne očekujem rešenje pitanja KiM ove godine, ali se nadam da ćemo uspeti da nađemo neki kompromis u nekom doglednom periodu jer bi značio dugoročni mir i stabilnost ne samo u Srbiji već u celom regionu, a to bi značilo onda i bolji kvalitet života svih naših građana, sigurnost za manastire i kulturnu baštinu.

n Predsednik Vučić je kazao da će o sastavu buduće vlade razgovarati sa svima, da će čak uzimati u vlast i ljude sa drugih lista, čak i onih koji nisu prešli cenzus. Hoće li SNS nastaviti saradnju sa SPS? Kakav je vaš stav, da li bi trebalo Ivica Dačić da ostane u budućoj vladi?

- Ne razmišljam o tome, nema vremena ni za slavlje, imamo sada izuzetno naporan raspored - od posete specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka pa nadalje... Ako mene lično pitate, ja sam nekako više timski igrač, ali videćemo šta kaže stranka, predsednik Vučić, šta je najpametnije i kako da idemo dalje. Šta god da odlučimo, biće u najboljem interesu građana Srbije. Beskrajno sam srećna što su građani Srbije pokazali da poštuju i vrednuju rad, rezultate i da, kada smo možda grešili ili nismo uradili nešto kako treba, videli su da smo dali sve od sebe, da su videli tu emociju u Vučiću i njegovom timu. On je davao tempo Vladi od 2016. Ovo je poruka naroda za naš rad u protekle četiri godine.

n Ostajete li vi u Nemanjinoj 11?

Brnabić: Ostajem uz SNS i Vučića, ali ne znam hoću li nastaviti rad u Nemanjinoj 11

- Ne znam. Nije to sad ni najbitnije. Videćemo šta deluje kao najbolji tim. Znam da ostajem uz Vučića i SNS. Nastavljam da se borim, da li kao Ana Brnabić ili...

... Kao premijer?

- Da. Videćemo. Najvažnije je napraviti jak tim, koji će davati rezultate.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
Sara

23.06.2020 07:00

Bilo je puno izazova ali ste uspeli to da iznesete

Nikola

23.06.2020 07:02

Narod je rekao svoje.Živela Srbija.

lak

23.06.2020 07:02

Ana je upravu.....

gana

23.06.2020 07:09

Ana je zadovoljna i sa velikim razlogom