Lavrov upozorio Vučića: Nemci spremaju rezoluciju o Srebrenici!

Autor: B. Bojić - T. Kovačević

Vesti

19.06.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića čekaju političke zamke i siloviti udari iz SAD i Nemačke po pitanju rešavanja kosovske krize. Administracija Donalda Trampa, na predstojećem sastanku u Beloj kući, Beogradu će garantovati formiranje ZSO na Kosovu, dok će, s druge strane, zahtevati da ne blokiramo članstvo KiM u Interpolu i Ujedinjenim nacijama.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Sergej Lavrov sa Aleksandrom Vučićem

Najveća opasnost stiže pak iz Nemačke, koja uveliko radi na lobiranju da bi u UN progurala rezoluciju o Srebrenici kako bi Srbi bili proglašeni genocidnim narodom. Na sve te ucene i pretnje, za koje je saznala Srbija, Vučić je spremio žestok odgovor.

Predsednik će, što nije krio, pre žrtvovati sebe i političku karijeru, nego što će pristati na bilo šta što bi ugrozilo interese Srbije.

- Pakleni plan koji spremaju vodeće zapadne sile otkrile su ruske službe, a ta saznanja do kojih je došla Moskva srpskom predsedniku preneo je Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, koji je juče boravio u Beogradu. Amerika pokušava da dođe do brzinskog rešenja kosovskog pitanja. Ponuda Amerikanaca na sastanku u Beloj kući 27. juna, koji je zakazao Trampov izaslanik Ričard Grenel, delovaće kao da imate njihovu podršku, ali će to zapravo biti paket ucena i pritiska da bi vas naterali da brzo prihvatite rešenje i pristanete na nezavisnost Kosova. Oni će Beogradu da ponude garancije da će Priština formirati ZSO na KiM, a da zauzvrat pustite Prištinu u međunarodne organizacije. To je ništa. Suštinski, Priština bi tako ispunila obavezu na koju je pristala još 2013. Briselskim sporazumom - otkrivaju za Srpski telegraf diplomatski izvori bliski Moskvi.

PREDSEDNIKOV GUST RASPORED

RepublikaFoto: instagram.com/avucic
Aleksandar Vučić
  • 22. jun- specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak dolazi u Beograd
  • 23. jun- Vučić s Putinom u Moskvi
  • 23-24. jun- razgovor s drugim evropskim liderima
  • 27. juna- sastanak u Beloj kući

PRLJAVA IGRA

Upozoravaju da zapravo prava opasnost vreba iz Nemačke.

- Vašington je još i spreman da sasluša i uvaži stavove Beograda, za razliku od Berlina, koji sprema rezoluciju o Srebrenici. Plan je da se to pokrene u SB UN, a ideja je da se time uslovljava Beograd u vezi sa kosovskim pitanjem po principu "da vas ne bismo proglasili genocidnim narodom, popustite Prištini...". Ni ta prljava igra neće im proći jer bi Moskva u tom slučaju zasigurno na to pitanje stavila veto - pričaju naši sagovornici.


- Čeka nas težak period, u kom ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili neki planovi koje mi zvanično i nezvanično nismo dobili, ali na osnovu nekih ocena naših ruskih prijatelja čini se da ćemo morati da budemo izuzetno obazrivi i u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala. Kada kažem teška vremena, možda najteža vremena u prethodnih deset odnosno 12 godina.

O poseti Putina u oktobru

Patrijarh Irinej je juče, posle sastanka sa Lavrovim, istakao da očekuje pomoć ruskog naroda i Ruske pravoslavne crkve da se nađe najbolje rešenje i očuva se KiM u sastavu Srbije. Sa radošću, kako je istakao, SPC očekuje oktobar, kada će doći predsednik Rusije Vladimir Putin i patrijarh Moskovski Kiril da prisustvuju osvešćenju novog Hrama posvećenog Svetom Savi na Vračaru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Lavrov je kazao da će se Rusija uvek boriti za interese Pravoslavne crkve i rešavanja svih problema s kojima se danas suočava pravoslavni svet.

Ako dođe bilo kada do bilo kakvog rešenja, jasno je da će i Rusija o tome morati da se izjasni i zbog SB UN i zbog toga što mi ne želimo da svi drugi budu konsultovani, a da RF niko ništa ne pita - kazao je Vučić.Vučić je potvrdio juče da ga je Lavrov na sastanku upoznao sa određenim ocenama Ruske Federacije, koje su ga dodatno zabrinule kao predsednika.

NA VIDOVDAN SVE JASNO

Kao odgovor na eventualnu ponudu "da mi kažemo priznajemo Kosovo ili da Kosovo uđe u UN, a da mi ne dobijemo ništa, a da nam neko kaže bićete članovi EU, mislim da je jasno kakav je naš odgovor":

- Ako je potrebno da budem nedvosmislen, naš odgovor će biti ne. Kako su naši kroz istoriju govorili, svakog Vidovdana se sve pokaže.

Vučić je poručio da će odsad biti u dnevnoj komunikaciji sa Kremljom i zahvalio na podršci Rusije u UN i drugim međunarodnim forumima u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije:

- Srbija će umeti da zaštiti vitalne državne i nacionalne interese bez obzira na cenu i težinu cene koju će Srbija morati da plati.

Dodik: Vučiću neće biti lako, ali štitiće interese i Srbije i svih Srba

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Milorad Dodik

- Diplomatske aktivnosti u vezi sa Kosovom i Metohijom, koje očekuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i sa Vašingtonom i sa Briselom, neće biti lake niti treba očekivati brza rešenja. Da je moglo lako i brzo, rešenje se sigurno ne bi čekalo do danas. U jedno sam ipak siguran - Aleksandar Vučić će na najbolji način štititi i državne i nacionalne interese Srbije. Normalizacija odnosa u regionu je u vrhu prioriteta države Srbije, ali i Srba, kao naroda, ma u kojoj državi regiona da žive - izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posle jučerašnjeg sastanka sa Vučićem u Predsedništvu Srbije.

Lavrov je ponovio da se ruski stav o KiM ne menja - podržaće bilo koje korake i inicijative koje će pomoći Beogradu i Prištini da postignu uzajamno prihvatljivo rešenje na osnovu Rezolucije 1244 SB UN:

- Rusija se uzda u to da EU, koja ima ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, ne sme da se izoluje od svojih obaveza. EU mora da ispunjava svoje obaveze pošteno i da se bori za realizaciju postignutih dogovora, kao što je uspostavljanje ZSO, što je bilo postignuto uz pomoć EU, i sada, nažalost, sabotirano od albanske strane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (63)

Loading
Veliša

19.06.2020 07:24

Ja sam uveren da će predsednik doneti pravu odluku po pitanju toga.

Mijo

19.06.2020 07:26

Verujem predsedniku i apsoluto ga podržavam po pitanju svega što radi za našu zemlju.

nesa

19.06.2020 07:39

Kao da smo juce rodjeni , pa bi da falsifikuju istoriju. Nemacka je je narod koji je pocinio genocid isto je i Amerika izgradjena na genocidu a pritom sta samo rade crncima. Kod nas je bila druga situacija , gradjanski rat koji ne moze da se poredi sa genocidom. Sreca je nasa da smo stvorili jaka prijateljstva u svetu.

dc

19.06.2020 07:45

Situacija se menja iz dana u dan, a ono sto ostaje jeste posvecenost ocuvanju integriteta drzave Srbije.