UST najoštrije osudio pisanje pojedinih medija: To je napad na tužioca Sašu Drecuna, članovi DVT da ga zaštite ili da podnesu ostavke!

Autor: Republika

Vesti

17.06.2020

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) najoštrije osuđuje današnje medijsko izveštavanje portala "Nova S" o zameniku javnog tužioca Tužilaštva za organizovani kriminal Saši Drecunu, nalazeći da isto predstavlja svojevrsni medijski linč i pokušaj diskreditacije, te da se ovakvim izveštavanjem duboko zadire u samostalnost javnotužilačke organizacije i istovremeno crta meta zameniku javnog tužioca zaduženom za vođenje postupka protiv Predraga Koluvije i drugih lica, u javnosti poznat kao slučaj "Jovanjica".

RepublikaFoto: Public
Foto: Ilustracija

UST poziva izborne članove Državnog veća tužilaca da makar pokušaju da zaustave medijsku hajku, odnosno da rade svoj posao i garantuju samostalnost javnog tužilaštva ili da u suprotnom podnesu neopozive ostavke.

U tekstu u kojem napredovanje Saše Drecuna i njegov prelazak u Tužilaštvo za organizovani kriminal vezuju isključivo za pojedine slučajeve koje je vodio i insinuacije da je "blizak vlasti", navedeni portal propušta da napredovanje u karijeri dovede u vezu sa kvalitetom rada i radnim stažom ovog zamenika, predstavljajući da napredovanje u tužilačkoj organizaciji nema apsolutno nikakve veze sa navedenim kriterijumima, pridružujući se na taj način medijskoj hajci u kojoj se tužilaštvo predstavlja kao "produžena ruka vlasti" i u kojoj se napreduje isključivo po političkoj podobnosti.

UST smatra da je ovakvo izveštavanje tendenciozno i usmereno ka urušavanju integriteta javnotužilačke organizacije, te da nije slučajno da se medijska izveštavanja kojima se kreira nepoverenje u javnotužilačku organizaciju i koje imaju za cilj diskreditaciju zamenika javnih tužilaca koji vode pojedine medijske postupke, kao što je to nedavno bio slučaj i sa Sašom Ivanićem, sve osim slučajnog, naročito ako se ima u vidu da je optužnica u krivičnom postupku u predmetu "Jovanjica" nedavno potvrđena i da se očekuje suđenje.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading