AFERA "BAUVEZEN": Dobijaju tendere, a gazda osuđivan za privredni kriminal!

Autor:

Vesti

12.06.2020

05:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malverzacijama firme "Bauvezen" nema kraja... Prethodnih dana Srpski telegraf je samo zagrebao vrh ledenog brega, a onda su počeli da isplivavaju novi, šokantni podaci. Takvi da, kada se samo iznesu činjenice o promenama imena, vlasnika, delatnosti, ali i dosijeima vlasnika, nikakav dodatni komentar i nije potreban.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Dobijaju poslove mimo pravila

Hronološki, firma koja danas posluje pod imenom "Bauvezen" i sklapa milionske poslove sa državnim firmama osnovana je 2007. godine kao "Las krivaja". Tri meseca kasnije menja ime u "No 2 džoker". Tada se menjaju i osnivač i direktor i u preduzeće ulazi Dejan Živanović. Njegovo ime postaje ključno u daljem poslovanju firme. Upravo on 2010. i menja ime kompanije u "Bauvezen".

SVE NA ŠTETU EPS

Nešto kasnije, krajem 2011. Živanović je uhapšen pod optužbom da je bio u grupi privatnika koji su u saradnji sa direktorima Rudarskog basena Kolubara oštetili ovaj ogranak EPS za oko dva miliona evra prilikom iznajmljivanja mehanizacije.

U januaru 2014. Živanović napušta "Bauvezen" (ispostaviće se fiktivno, odnosno samo papirološki) i ova firma tada postaje vlasništvo Borivoja Trifunovića (65), koji je registrovan u APR i kao preduzetnik jer poseduje servis za popravku gorionika i puromata (mašina za pranje pod visokim pritiskom). Uz Trifunovića, međutim, u "Bauvezenu" bez zvanične funkcije ili udela u vlasništvu ostaje i Živanović, koji se pre dve godine u razgovoru s novinarkom Pištaljke predstavio kao jedan od rukovodilaca firme.

Za sve to vreme, kako je Srpski telegraf već pisao, "Bauvezen" je zbog ogromnog poreskog duga, većeg od 100 miliona dinara, bio zvanično na crnoj listi državnih institucija, ali je nekim čudnim putevima dobijao poslove i nesmetano poslovao.

Ništa neće da kažu dok traje spor

Srpski telegraf poslao je veliki broj pitanja "Bauvezenu", ali konkretne odgovore od njih nismo dobili. U jednom trenutku poručeno nam je i da komunikaciju možemo obavljati samo sa advokatskom kancelarijom koja ih zastupa.

Na nekoliko pitanja odgovoreno nam je da ne mogu ništa komentarisati dok se ne završe sudski sporovi, a za neka su nam rekli i da im nisu jasna i da ne znaju zašto ih postavljamo. Takođe, poručeno nam je i da rušimo ugled firme koja zapošljava veliki broj radnika.

PROPISI SU JASNI

- Iskreno, nikome nije jasno kako je "Bauvezen" dobijao poslove. Oni su imali negativnu referencu na portalu Uprave za javne nabavke, a na njihov rad su primedbe imali Ministarstvo privrede, Zavod za izgradnju grada Novog Sada, Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva. Da tu nešto debelo nije bilo u redu, svima je jasno, međutim, "Bauvezen" evo i dan-danas radi važne poslove - navodi dobro upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

Takođe, nije jasno kako je "Bauvezen" dobijao poslove i zbog dosijea koji ima njegov vlasnik, zvanično upisan u APR, Borivoje Trifunović.

- Trifunović je više puta osuđivan za krivična dela iz oblasti privrede. A u propisima koji regulišu javne nabavke jasno stoji da ponuđač u postupku javne nabavke mora da dokaže da vlasnik i zakonski zastupnici nisu članovi organizovane kriminalne grupe, da nisu osuđivani za krivična dela protiv privrede, prevaru, davanje ili primanje mita i srodne prestupe - objašnjava naš sagovornik.

 

Ključni ljudi "Bauvezena"

Borivoje Trifunović (65)

- Preuzeo firmu 2014.

- Upisan u APR kao vlasnik 100 odsto udela

- Više puta osuđivan za krivična dela u oblasti privrede

Dejan Živanović

- Ušao u firmu 2007. i promenio joj ime

- Uhapšen 2011. u aferi "Kolubara"

- Fiktivno napušta "Bauvezen" 2014.

- Pre dve godine u intervjuu za novine predstavlja se kao jedan od rukovodilaca firme

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading