Stejt department o verskim slobodama u Srbiji: Usvajanje Zakona o Starom sajmištu, problemi unutar jevrejske zajednice...

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

10.06.2020

20:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stejt departmet objavio je danas godišnji Izveštaj o verskim slobodama u Srbiji, u kojem se osvrće na probleme unutar jevrejske zajednice, usvajanje Zakona o Starom sajmištu, kao i na značaj vraćanja imovine Jevreja iz vremena Holokausta.

RepublikaFoto: youtube.com/CNN
Stejt department

Kako se navodi u izveštaju, zvaničnici američke ambasade pozivali su tokom 2019. godine Vladu Srbije da nastavi restituciju imovine Jevreja ubijenih u Holokaustu koji nemaju naslednike, kao i da ubrza usvajanje Zakona o Starom sajmištu.

Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište" usvojen je ove godine.

U izveštaju se konstatuje da je Ministarstvo kulture i informisanja preuzelo odgovornost za postavljanje spomen-obeležja na mestu koncentracionog logora Staro sajmište iz Drugog svetskog rata u Beogradu.

Stejt department se u izveštaju osvrće na probleme unutar jevrejske zajednice, navodeći da Ministarstvo pravde nije reagovalo kako bi se rešio spor.

U Izveštaju se navodi i da su američki zvaničnici pozivali Ministarstvo pravde da potvrdi rezultate spornih izbora u jevrejskoj zajednici.

Dodaje se da se američki zvaničnik sastao sa patrijarhom Irinejem kako bi istakao američku podršku naporima crkve da se očuvaju kulturna dobra.

U Izveštaju se konstatuje da je Ustavom Srbije garantovana sloboda veroispovesti, uključujući pravo na promenu religije, zabranjeno je uspostavljanje državne religije, zagarantovana je jednakost za sve verske grupe i zabranjeno podsticanje na versku mržnju.

Dodaje se i da se verske grupe ne moraju registrovati radi obavljanja verske službe, ali da su neke od njih prijavile da imaju problema, jer njihova imovina nije registovana.

Stejt department u izveštaju konstatuje da su Jehovini svedoci prijavili pretnje upućene njihovim članovima, tvrdeći da su ponekad odgovori tužilaštva i policije na te incidente bili nedosledni i neadekvatni.

Manje verske grupe, uglavnom pripadnici protestantske crkve, žalile su se da su nailazile na nepoverenje i nerazumevanje javnosti i da su često oslovaljavani kao pripadnici "sekte".

Takođe, navodi se da je antisemitska literatura dostupna u pojedinim knjižarama u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading