NOVI VETROVI DUVAJU IZ VAŠINGTONA! SAD izribale Prištinu: Dečani su srpski!

Autor: kosovo-online.com, Republika

Vesti

10.06.2020

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbijanje sprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova, koji je priznao vlasništvo nad više od 24 hektra zemljišta manastira Visoki Dečani, kritikovale su Sjedinjene Američke Države u izveštaju o verskim slobodama za 2019. godinu koji je danas objavljen.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Manastir Dečani

Kosovske vlasti ponekad ne izvršavaju sudske presude, uključujuc´i i presude Ustavnog suda, posebno kada presude favorizuju manjine, kao u brojnim slučajevima povratka imovine kosovskih Srba, navodi se u izveštaju.

- Lokalne vlasti u Dečanima nastavile su da odbijaju sprovođenje odluke Ustavnog suda iz 2016. godine kojom se potvrđuje vlasništvo Srpske pravoslavne crkve nad više od 24 hektra zemlje pored manastira Visoki Dečani. Niko od zvaničnika koji su bili umešani u neizvršenje sudskog naloga nije sankcionisan - precizira se u Izveštaju o verskim slobodama.

Snage Kfora i dalje obezbeđuju manastir Visoki Dečani, podseća se u izveštaju.

U godišnjem izveštaju se takođe kaže da su američki ambasador i drugi američki zvaničnici tražili od centralnih i lokalnih institucija, uključujuži premijera, da sprovedu odluku Ustavnog suda.

- Zvaničnici ambasade zalagali su se na svim nivoima vlasti za sprovođenje presude Ustavnog suda iz 2016. godine kojom se naređuje povraćaj zemljišta manastiru Dečani - navodi se u izveštaju.

Maja 2016. godine, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektra sporne zemlje.

Odluka je dovela do oprečnih reakcija u kosovskom društvu, najnegativnijih upravo od strane opštinskog rukovodstva u Dečanima koji odbijaju da primene odluku suda i zemlju u katastru zavedu kao manastirsku.

Manastiru Visoki Dečani 1946. godine je konfiskovano 700 hektara zemlje. Srbija 1997. godine vraća manastiru 24 hektra, što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je manastir imao do tada, čini 55 hektara zemlje.

Vraćenih 24 hektara je redovno ubeleženo u katastar, ali ih nakon 1999. godine vlast u Dečanima ne priznaje.

U ovom izveštaju za 2019. godinu, SAD su takođe navele 61 incident verski motivisan, od kojih se većina odnosila na krađe i imovinsku štetu, u poređenju sa 86 slučajeva iz istog priroda 2018. godine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading