Vučić odavno prozreo Tačijevu nameru: Nakon ukidanja taksi Priština hoće da se vrati za pregovarački sto

Autor: Republika, Kosovo online

Vesti

10.06.2020

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što je Vučić ranije najavljivo o necivilizacijskim taksama koje je Kosovo uvelo na srpsku robu, obistinilo se. Naime, predsednik tzv. Kosova Hašim Tači najavio je danas da nakon ukidanja taksi više nema razloga da Srbija odlaže pregovore između Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: kosovo-online.com
Hašim Tači

Prema Tačiju kosovske institucije moraju razviti saradnju i sa opozicijom. Naglasio je i da je predsednik taj koji predstavlja Kosovo u inostranstvu.

Tači je rekao da ne može da govori o određenom vremenskom periodu , kada je u pitanju mogućnosti ponovnog dijaloga između Kosova i Srbije, ali je izrazio uverenje da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti.

- Verujem u obećanje Sjedinjenih Američkih Država da će preduzeti odgovarajuće korake, naročito nakon uklanjanja svih barijera koje sprečavaju početak dijaloga Kosovo – Srbija od strane kosovske vlade, Srbija sada nema izgovore. Uloga predsednika zemlje je ona koja je bila oduvek, predsednik zemlje predstavlja zemlju unutar i van, a onaj koji čita Ustav zna da je odgovornost i institucionalna hijerarhija Kosova iznad svake težnje i egoizma - rekao je Tači.

Na pitanje kako bi vlada Kosova trebalo da deluje po ovom pitanju, što bi trebalo da bude platforma i principi, Tači je rekao da treba razviti sveobuhvatni proces kako je naglasio u saradnji sa opozicijom.

- Mi kao politički ili institucionalni spektar treba da razvijemo sveobuhvatan proces kako bismo napredoval. Trebalo bi da radimo sa opozicijom, a u tom pogledu moramo biti veoma oprezni, uostalom, pitanje se odnosi na parlament i bilo koji postignuti sporazum bi morao proći kroz parlament, tako da niko sam, niti jedna institucija ne može da ostvari ono što je naumila bez sveobuhvatnosti kao što smo imali i u Rambujeu i u Beču - kazao je Tači.

On je rekao da nikada nije imao dilema u vezi sa podrškom Sjedinjenih Američkih Država, ali da se odnosi moraju ojačati i dati pozitivne argumente međunarodnim prijateljima.

Tači je dodao da će kosovske institucije biti odgovorne prema partnerima i u daljim koracima koje će preduzeti, izražavajući optimizam da će sa administracijom predsednika Donalda Trampa i ulogom specijalnog predstavnika Ričarda Grenela stvari kretati ka produktivnom dijalogu izmežu Kosova i Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić

Podsetimo, nakon uvođenja taksi predsednik Srbije je predviđao da taj potez Prištine ima za cilj da unese zastoje u pregovorima, da bi potom, nakon njihovog ukidanja, zatražili ponovno vraćanje za pregovarački sto sa ciljem da "vruć krompir" prebace u ruke Srbije. Ranije je Vučić najavljivao da ovakve perfidne postupke Srbija neće tolerisati i da najpre treba da se sagleda ekonomska šteta, pa tek onda da nastave pregovori.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading