BUDUĆI PREDAVAČI NA VOJNOJ AKADEMIJI: Ratni generali prenosiće svoja iskustva

Autor: Agencije, Republika

Vesti

19.10.2017

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Lazarević, Božidar Delić, Ljubiša Diković, ali i mnogi drugi biće predavači po pozivu u Vojnoj akademiji, izjavio je jutros ministar odbrane Aleksandar Vulin, konstatujući da bi svaka vojna akademija u svetu poželela da im generali koji su učestvovali u ratu prenesu svoje iskustvo.

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Svaka vojska bi volela ovo iskustvo

- Zar postoji univerzitet na svetu u kojem se, ako postoji prilika i mogućnost, generalima i istaknutim starešinama koji su učestvovali u ratovima ne pruža prilika da prenesu svoja iskustva. Pa ko da prenese svoja iskustva? Je li neko ko nikada nije video rat treba da predaje komandovanje u ratu i da objašnjava kako je to ratovati. Ili neko ko nije dokazao sebe u tom smislu treba da se dokazuje pred kadetima - rekao je Vulin.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da će o "načinu i ljudima" odlučivati Vojna akademija na predlog Generalštaba i Ministarstva odbrane.

- Siguran sam da će svi predavači biti izuzetni i da će vredeti da se čuju njihova predavanja... Svaka odbrana, svaka vojska bi poželela da dobije njihovo iskustvo - rekao je Vulin.

Prema pisanju Večernjih novosti, koje je Vulin potvrdio, među predavačima će biti i general Vladimir Lazarević, osuđen pred Haškim sudom za komandnu odgovornost za ratne zločine, general u penziji i član Srpske radikalne stranke Božidar Delić, kao i aktuelni načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Lazarević, u vreme rata na Kosovu komandant Prištinskog korpusa, 2009. godine je pred Haškim tribunalom osuđen za komandnu odgovornost za ratne zločine nad civilnim stanovništvom počinjene tokom rata na Kosovu.

Diković je u vreme rata na Kosovu bio na čelu 37. motorizovane brigade. U više navrata Fond za humanitarno pravo naveo je da ima dokaze da je ta brigada počinila ratne zločine u kojima su ubijeni civili čija su tela ekshumirana iz masovne grobnice Rudnica 2014. godine. FHP je tvrdio da je Diković odgovoran za zločine u selima Rezala i Staro Čikatovo, kao i za skrivanje tela u masovnoj grobnici u Raškoj.

Diković je u februaru 2013. godine podneo tužbu protiv FHP kojom je tražio milion dinara na ime pretrpljene duševne boli zbog povrede časti i ugleda navodima u Dosijeu o njegovom navodnom učešću u ratnim zločinima na Kosovu. Sud je presudio u njegovu korist.

Delić je kao član Srpske radikalne stranke u maju 2007. godine izabran za potpredsednika Skupštine Srbije. Posle raskola u SRS u septembru 2008. godine, Delić se priklonio Srpskoj naprednoj stranci, koju je krajem februara 2011. napustio zbog neslaganja sa politikom stranke i vratio se u SRS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading