Počela rekonstrukcija Opšte bolnice u Smederevskoj Palanci

Autor:

Vesti

08.06.2020

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rekonstrukcija Opšte bolnice "Stefani Visoki" u Smederevskoj Palanci počela je danas, a vrednost radova je više od tri milijarde dinara.

Foto: Ministarstvo zdravlja

Novac je obezbedila Vlada Srbije preko Kancelarije za javna ulaganja, a rok za završetak radova je tri godine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je ovo veliki dan za Smederevsku Palanku i podseća da je u poslednje tri godine u Opštoj bolnici ''''Stefan Visoki'''' zaposleno više od 160 zdravstvenih radnika, od toga 79 na neodređeno, kao i da je odobreno 27 specijalizacija.

- Odobrili smo u poslednje tri godine više spacijalizacija nego što je odobreno za prethodnih 14 godina - rekao je ministar i podsetio da su zbog nedostatka kadrova u toj bolnici radili zdravstveni radnici koji su stekli uslov za penziju.

Naglasio je da će država nastaviti da ulaže u zdravstvo i da će se nastaviti sa politikom zapošljavanja mladih lekara.

- Omogućićemo vaše usavršavanje i edukaciju - rekao je Lončar i dodao da se tokom epidemije pokazalo da država nije pogrešila što je prethodnih godina ulagala u zdravstveni sistem.

Država je, kako kaže, u poslednjem periodu izdvojila 108 miliona dinara za opremu koja se već koristi - rendgen aparata, sterilizatore, operativne stolove…

Rekonstrukcija bolnice će imati tri faze, a prva podrazumeva zamenu krova, kompletne stolarije, fasade i obnovu prijemnog dela zgrade.

Druga i treća faza podrazumevaju izgradnju i opremu potpuno novog bloka ukupne površine vsise od 8.500 kvadratnih metara.

Foto: Ministarstvo zdravlja

Direktor Opšte bolnice "Stefan Visoki" Nikola Ristić kaže da je ideja o rekonstrukciji te ustanove nastala pre više od četiri godine i da se u zgradi koja je podignuta 1948.godine, kako je naveo, nagomilalo mnogo problema.

- Ništa se ne bi desilo da nismo imali podršku predsednika države, Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja. Projekat je završen i radovi danas počinju - rekao je Ristić.

On je dodao da će u krugu bolnice biti izgrađen i heliodrom koji će, osim Smederevske Palanke, koristiti i Velika Plana.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen kaže da je ta opština tri godine bila jedna od najzaduženijh u Srbiji i da je više od 20 godina bila zaboravljena od svih što se tiče infrastrukturnih radova.

- Za kratko vreme uspeli smo da se vratimo na mapu industrijskih gradova, gde smo nekada i pripadali. Bili smo prepoznatljivi po ''Goši'', sada se nadamo da će nas prepoznavati po automobilskoj indsutriji - rekao je Vučen.

On je naglasio da će kompanija kjungšin kejbl uložiti više od 25 miliona evra i da će u njoj raditi više od 700 radnika.

Kada se završi rekonstrukcija bolnice, kako je rekao, to će biti jedan od najmodernijih medicinskih cenatara u tom delu Srbije.

- Srećan sam šsto vidim mnogo mladih među zdravstvenim radnicima koji će ovde zasnivati porodice i ostati u Smederevskoj Palanci - rekao je Vučen.

Predstavnici korejske kompanije "Kjungšin kejlb" uručuli su danas vrednu donaciju palanačkoj bolnici od 10 monitora i CTG aparata.

Generalni direktor kompanije "Kjungšin kejbl" Seo Jae Keun rekao je da će ta kompanija početi da posluje naredne godine i da se donira medicinska oprema uz pomoć njihove centrale u Južnoj Koreji.

- Donacija nije velika, ali želimo da pomognemo našim prijateljima u Smederevskoj Palanci - rekao je Keun.

U Smederevskoj Palanci se gradi fabrika auto delova, ogranak korejske kompanije "Kjungsin kejbl" koja će zapošljavati 1.000 radnika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading