Sergej Lavrov 18. juna stiže u Srbiju! Milovanović za Pink: Ruski šef diplomatije donosi ekonomski i vojni paket

Autor: pink.rs, Republika

Vesti

08.06.2020

07:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posetiti Srbiju 18. i 19. juna, a prema pisanju "Srpskog telegrafa", ruski ministar u našu zemlju "donosi ekonomski i vojni paket".

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Saša Milovanović

Saša Milovanović, direktor ovog dnevnog lista, kaže da će, tokom posete, teme biti ekonomske, političke i vojne.

- Rusija se pokazala kao prijatelj naše zemlje u najtežim trenucima i treba praviti razliku između ruskog rukovodstva iz 1999. godine, koje tada ništa nije uradilo za Srbiju, i današnjeg rukovodstva koje pokazuje drugačiji odnos i gaji vekovno prijateljstvo dve zemlje – navodi Milovanović za "Novo jutro".

Ocenjuje da je Rusija danas ekonomski znatno jača, a da je raznim primerima, počev od vojne saradnje do gasnog toka, pokazano da jedna mala Srbija može da neguje prijateljstvo i eksploatiše ga u najboljem mogućem smislu.

S druge strane, podseća da Srbija sarađuje i sa drugim velikim silama, pa tako gaji prijateljstvo sa Kinom, dok sa Sjedinjenim Američkim Državama ima najbolje moguće odnose koje jedna mala zemlja i može da ima sa Amerikom. 

Govoreći o trenutnim dešavanjima u Americi i protestima zbog smrti Afroamerkanca Džordža Flojda, Mišel Zubenica, izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku kaže da je američki narod osetljiv na represiju države i policije, budući da su Afroamerikanci, prema istraživanjima, poslednjih nekoliko godina u marginalizovanom položaju. 

- Bez obzira na to što je rasna segregacija ukinuta još 60-ih godina, u mnogim američkim zemljama Afroamerikanci su i dalje građani drugog reda, a ovo nezadovoljstvo kulminiralo je ubistvom Flojda. Međutim, treba znati činjenicu da, bez obzira što je to bila jedna slučajnost i što su građani ustali protiv ovakve brutalnosti, postoje određeni politički krugovi u Americi koji su želeli da događaj iskoriste kako bi, pred izbore, spustili rejting predsednika Donalda Trampa – kaže Zubenica. 

Podseća da je koronavirus negativno uticao na podršku Trampu i protiv njega je većina američkog establišmenta i javne scene. 

- Veliki mediji vode izrazito i transparentno negativnu kampanju protiv njega, a Amerika ima veoma loše rezultate u borbi protiv koronavirusa. Mnogi smatraju da su rezultati loši i kada je reč o spoljnoj politici, a na kraju se desi da policajac ubije Afroamerikanca. Prema pojedinim istraživanjima, da su izbori sada, Tramp ne bi ni dobio drugi mandat i Džozef Bajden bi ga pobedio – kaže Zubenica. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pajko

09.06.2020 11:42

Само С-300 Србију Спасава.

Odgovori 13 0