Nemci lažu da oslabe Vučića! Zapad steže obruč, želi da kroji vlast u Srbiji

Autor:

Vesti

06.06.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Berlin želi da Beograd dobije vladu koja će pristati na sve planove koje Nemačka ima za Kosovo. Pokrovitelji kosovske nezavisnosti izbore u Srbiji, zakazane za 21. jun, vide kao idealnu šansu da poguraju "kooperativnije" političare, koji bi srušili ideju o podeli pokrajine.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Tači / Merkel / Vučić

Da stranci imaju interes da se umešaju u srpske izbore, potvrđuju Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

Cilj sa kojim, pre svih Nemci, šteluju predizbornu atmosferu, po oceni analitičara Dejana Miletića, jeste namera da se oslabi pozicija Srbije, pre svega Aleksandra Vučića, uoči sve češćih najava nastavka dijaloga i rušenja podele Kosova, kao rešenja koje podržavaju velike sile poput Amerike, Rusije i Kine.

LAŽI O LAJČAKU

Deo kampanje kojoj je cilj kreiranje rezultata srpskih izbora razotkrio je Marko Đurić. Prema njegovim rečima, plasiranje lažne vesti da će Miroslav Lajčak (specijalni pregovarač EU u dijalogu Beograda i Prištine) tražiti da se zaustavi kampanja Beograda protiv priznanja nezavisnosti Kosova deo je pokušaja mešanja u unutrašnje stvari Srbije.

- Ne mogu da isključim mogućnost da je reč o pokušaju direktnog stranog mešanja u izbore u Srbiji. Veoma bih voleo da znam ko je izvor te lažne vesti i ne mogu da isključim da je reč o pokušaju direktnog stranog mešanja u naše izbore. Ja sam zaista zabrinut da neko ovakvim manipulacijama pokušava da utiče na izbore - otvoren je Đurić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Marko Đurić

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić navodi da je jaka Srbija trn u oku mnogima.

- Što je država snažnija, to su pritisci veći. Situacija se promenila od 2012. Kosovo danas priznaje manje država nego što je bio slučaj pre 2012. Mnoge države, uključujući i Ameriku, spremne su da čuju i uvaže naše argumente i interese. U takvoj poziciji nekima ne odgovara da Srbija ostane na poziciji na kojoj je i da se uspešno izbori za svoje interese - poručuje ministar.

Dejan Miletić, Centar za proučavanje globalizacije: Ukoliko Vučić ostane bez ubedljive podrške naroda, stvari će ići naruku Nemcima, ali i Albancima

Dačić dodaje da će pritisaka biti sve više:

- O tome je govorio i predsednik Vučić, uz poruku da Srbija neće pristati na ucene. Politika koju vodi predsednik države pokazala je rešenost države da se bez straha borimo za interese Srbije.

Čvrsti borci

Đurić je istakao da će Beograd, čim padnu takse, biti spreman za dijalog.

- Iako nas narednih meseci nesumnjivo očekuju ozbiljni pritisci i izazovi kada je reč o Kosovu i Metohiji, treba da budemo svesni toga da sve zavisi od toga ko i koliko čvrsto brani naš položaj i zato je važno da u Beogradu imamo ljude koji su spremni i kadri da na čvrst i odlučan način brane naše interese - istakao je Đurić i dodao da očekuje da će se Ričard Grenel (Trampov izaslanik za pregovore Beograda i Prištine), nakon što je oslobođen svih drugih funkcija, više posvetiti dijalogu Beograda i Prištine.

ZAKULISNE IGRE

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić objašnjava da zvanični Berlin neće ići u otvorenu kampanju.

- Prvi razlog što vrše pritisak posrednim diplomatskim kanalima je činjenica da ni EU nema jedinstvenu politiku, da ni pet njihovih članica ne priznaje nezavisnost Kosova, pa time ni njima nije otvoren put da otvoreno ispostavljaju zahteve. S druge strane, Kosovo je jedino pitanje oko kojeg se ne slažu Beograd i Berlin. Istovremeno, sva ostala pitanja, ekonomska, privredna, između Nemačke i Srbije su na vrhunskom nivou, dijalog Merkelove i Vučića je na najvišem strateškom nivou. Zato se plasiraju spinovi, koji imaju cilj da oslabe Vučića - navodi Miletić.

RepublikaFoto: Tanjug
Dejan Miletić

Prema njegovim rečima, Berlin ima prostu računicu kojom se rukovodi kada je u pitanju Kosovo.

- Oni drže ekonomski deo priče na Kosovu, dok je bezbednosni deo pod kontrolom Amerikanaca. Sada žele da istrguju, da oslabe poziciju Beograda, koji ima podršku velikih sila poput Amerike, Kine i Rusije da se kompromisom reši kosovsko pitanje. Ukoliko oslabe Vučića, koji je glavni srpski pregovarač, ako nema ubedljivu podršku naroda, onda je lakše manipulisati i stvari pogurati na vodenicu koja će ići naruku Nemcima, ali i Albancima - zaključuje Miletić.

VUČIĆEVE PORUKE

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić

Očekujem velike pritiske po pitanju rešavanja kosovskog problema

Pitanje je i suviše ozbiljno i teško i to će biti u narednih šest meseci i narednih godina ključno političko pitanje

Važno da Srbija, posle izbora, dobije snažnu vladu

Zahvaljujući pametnoj politici, pitanje Kosova i Metohije vratili smo za pregovarački sto

Svi imaju svoja rešenja, a nas još niko ništa nije pitao, kao da se ne radi o našoj zemlji i nečemu za šta smo zainteresovani mi i Albanci... Bogami, moraćete da pitate i nas

Moramo da tražimo da kroz iglene uši provučemo deo naših zahteva i da vidimo šta možemo da dobijemo i da se borimo da čuvamo mir i budućnost, da imamo više dece

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading