Otkriveno kada će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine!

Autor: Kosovo-online, Republika

Vesti

05.06.2020

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada koju predvodi tzv. premijer Avdulah Hoti može se nazvati "vlada dijaloga“, navodi za Kosovo Onlajn Jeta Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta i ukazuje da je prethodna vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem pala zbog nesuglasica između koalicionih partnera po pitanju dijaloga sa Srbijom.

RepublikaFoto: facebook.com
Jeta Krasnići

- Reciprocitet i takse su bili deo tih nesuglasica - podseća Krasnići. 

Ona očekuje da će dijalog sa Srbijom biti nastavljen ubrzo nakon što premijer Hoti ukine recipročne mere prema Srbiji, kako su to od Prištine tražili i međunarodni partneri, a posebno Sjedinjene Države. 

- Proces dijaloga će odrediti koliko će ova vlada ostati na vlasti - zaključuje Jeta Krasnići.

Ipak, ona napominje da će novoizabrana vlada biti krha jer ima “tesnu” većinu u takozvanoj Skupštini Kosova pa može doći do problema oko usvajanja Zakona i donošenja odluka u Skupštini.

- Istovremeno očekuje se da dve opozicione stranke nadgledaju rad vlade dok se očekuje polarizacija političke scene na Kosovu zbog procesa dijaloga. Važno je da vidimo da li će ova vlada imati podršku stranaka van koalicije u procesu dijaloga sa Srbijom, jer one čine značajnu grupu u Skupštini. U slučaju postizanja sporazuma sa Srbijom biće potrebni glasovi 2/3 poslanika za ratifikaciju - ukazuje Jeta Krasnići

Ona ističe i da je dužnost nove vlade borba sa ekonomskim posledicama nakon pandemije koronavirusa, dok građani očekuju reforme koje se tiču korupcije, vladavine zakona, samanjenje nezaposlenosti i unapredjenje obrazovnog sistema. 

Nova Vlada Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem izglasana je 3. juna sa 61 glasom u tzv. Skupštini Kosova, koja ima 120 poslanika.

Vladajuću koaliciju, osim Demokratskog saveza Kosova čine i Alijansa za budućnost Kosova, NISMA, Srpska lista i partije ostalih manjinskih zajednica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading