Konferencija "Zelena ekonomija regiona": Ministar Antić poručio da Srbija ima ogroman potencijal u energetskoj efikasnosti

Autor: Republika

Vesti

03.06.2020

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na konferenciji "Zelena ekonomija regiona" koja je počela danas u Beogradu, u organizaciji Adria media grupe, učestvuje ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić. Konferencija je deo platforme deo projekta "Održiva budućnost" a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i drugim važnim partnerima.

RepublikaFoto: Promo foto
Aleksandar Antić

Na konferenciji učestvuju predstavnici nadležnih ministarstava, institucija i kompanija iz Srbije i regiona. Inače, sve zemlje Zapadnog Balkana prolaze kroz energetsku transformaciju, a budućnost regiona je u umrežavanju i jedinstvenom energetskom tržištu.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić rekao je da Srbija ima visok stepen proizvodnje ukupne energije i da smo u odnosu na EU daleko manje energetski zavisni, a da dve trećine električne energije proizvodimo iz uglja. On je objasnio da je jedan od prioriteta da tu proizvodnju učinimo ekološki odgovornijom.

- Mi smo u proteklih nekoliko godina investirali oko 400 miliona evra u različite ekološke projekte u termosektoru, a planiramo narednih godina dodatne investicije od 900 miliona evra kako bi rešili sve ove segmente. Rešili smo praškasto zagađenje, rešavamo denoks i odsumporavanje dimnih gasova kao ključne izazove u termosektoru. Drugi prioritet je što veća zastupljenost novih projekata iz obnovljivih izvora. Otkako sam ministar, mi smo pustili na mrežu oko 550 megavata novih kapaciteta iz obnovljivih izvora, a 2018. i 2019. godine smo bili lider u regionu sa novim projektima. Pre svega sa vetroparkovima. Planiramo sa tim da nastavimo u narednom periodu - rekao je on.

Ministar je naglasio da Srbija ima ogroman potencijal u energetskoj efikasnosti i da će se raditi na tom polju. On je izrazio nadu da će pregovori koji bude Srbija vodila sa EU u vezi sa tranzicijom na korišćenje obnovljivih izvora učiniti maksimalne napore budu fer i pošteni.

- Moramo da uzmemo u obzir da čitav region nije kapitalno uticao na klimatske promene i da u negativan uticaj imale najrazvijenije zemlje, a ni one nemaju jedinstvenu politiku kada je dekarbonizacija u pitanju. Čak i Nemačka, koja predvodi tu lokomotivu, planira rast termosektora a nisu ugasili ni jednu termoelektranu. Poljska nije napravila ni jedan korak u tom pravcu. Tako da čitav taj pristup mora da bude fer, pošten i postepen - rekao je Antić i dodao da se ne može očekivati od ovog regiona da izvrše brzu tranziciju, kao države koje su najveći zagađivači, a svoje ekonomije su podigle brzo na termosektoru.   

Antić je objasnio da neke zemlje poput Severne Makedonije i Crne Gore imaju "laganu situaciju" jer nemaju snažan termoelektranu.

- Crna Gora ima jednu elektranu Pljevlja i lako je iz ugla jednog termobloka pričati o nečemu, a teško iz ugla Srbije koja ima 4.000 megavata termokapaciteta. Jedan od naših prioriteta je korišćenje gasnog sektora i povećali smo to oko 35 odsto u poslednjih nekoliko godina - objasnio je Antić i naveo da je Srbija investirala u nove gasovode a da se očekuje i novi pravac snabdevanja iz Bugarske. Ministar je naglasio da Srbija dolazi u poziciju da gradi nove elektrane na gas.

- U Srbiji će do kraja godine biti izgrađena TE-TO Pančevo, novih 200 megavata za proizvodnju struje, a radimo i studiju za Kragujevac. Ugalj je sada naša realnost, a ulažemo ogromna sredstva da njegova eksploatacija bude ekološki odgovornija ali planiramo i popravljanje našeg energetskog miksa. Kada se narednih godina pusti 550 megavata iz obnovljivih i kada se razvijaju gasni projekti i elektrane, da su to jasne poruke da radimo na popravljanju energetskog miksa - rekao je Antić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading