Vučić: Srbija zahvalna Iranu zbog principijelnog stava o nepriznavanju Kosova

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

03.06.2020

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovorao je telefonom sa predsednikom Islamske Republike Iran Hasanom Rohanijem o saradnji, posebno ekonomskoj, koja zaostaje za dobrim političkim odnosima.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Kako je saopštila pres služba predsednika Vučića, Rohani je rekao da će Iran ostati dosledan poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nastaviti da podržava našu zemlju u međunarodnim organizacijama.

Vučić je zahvalio Rohaniju na inicijativi za razgovor i istakao da će Srbija razvijati saradnju sa Iranom u oblastima u kojima za to postoje realne mogućnosti i obostrani interes.

On je izrazio nadu da će obe zemlje uspešno prevazići aktuelnu zdravstvenu situaciju i posvetiti se ispunjavanju planova za budućnost, kao i razvoju bilateralne saradnje, posebno ekonomske.

Rekao je da postoje velike mogućnosti za saradnju u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kao i u različitim proizvodnim delatnostima, građevinarstvu, rudarstvu i energetici i informacionim tehnologijama.

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija iskreno zahvalna Iranu, koji svoje prijateljstvo pokazuje principijelnim stavom o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i podrškom po ovom pitanju, uprkos velikim pritiscima.

Predsednik Rohani je rekao da će Iran ostati dosledan poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nastaviti da podržava našu zemlju u međunarodnim organizacijama.

On je potvrdio opredeljenje Irana da razvija svestrane odnose sa Srbijom i zahvalio predsedniku Vučiću za angažovanje na razvoju bilateralne saradnje.

Predsednik Vučić je izrazio saosećanje zbog žrtava zarazne bolesti Kovid-19 u Iranu.

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će suzbijanje epidemije ove zarazne bolesti uskoro omogućiti ranije planirane međudržavne kontakte i razmenu poseta.

Predsednik Rohani je pozvao predsednika Vučića da, kad okolnosti to omoguće, dođe u posetu Iranu, što je predsednik Vučić sa zadovoljstvom prihvatio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (49)

Loading
Tija

03.06.2020 07:22

Mora da postoji razumevanje za izazove koji dolaze. Srbiji sve postuje ali na svoje neda!

milan306

03.06.2020 07:25

Hvala im na podršci i principijalnom stavu po pitanju KIM.

Maja

03.06.2020 07:26

Veliko hvala.

Vasilije

03.06.2020 07:31

Treba raditi na ekonomskoj saradnji, ona je znacajna za obe zemlje. Takodje i na politickoj kao i na privrednoj. Imamo veliku podrsku od Irana sto se tice medjunarodnih organizacija. Velika su nam podrska. Treba ceniti to. Vucicu, samo nastavi sa dobrim politickim odnosima, to je za dobrobit svih nas.