DOKTORKA SA VMA UPOZORAVA: Virus može naneti veću štetu nego oružje, BIOLOŠKI RAT NIJE NAUČNA FANTASTIKA

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

31.05.2020

16:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svet nakon pandemije neće biti isti. Istovremeno sa zdravstvenim zauzdavanjem epidemije počeli su i geopolitičko nadmudrivanje najmoćnijih aktera na svetskoj političkoj sceni i razmena teških optužbi. U pozadini bitke sa virusom odvija se žestok okršaj globalista i suverenista za prevlast unutar država ili između njih. Ishod tih borbi umnogome će odrediti buduću sudbinu sveta, pa i Srbije.

RepublikaFoto: youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY
Elizabeta Ristanović

Ovako posledice globalne krize izazvane virusom korone, sagledava prof. dr Elizabeta Ristanović, načelnik Odeljenja za mikrobsku genetiku i imunologiju VMA. Ovaj redovni profesor na Univerziteta odbrane u Beogradu kaže i da se geopolitički efekti pandemije mogu pratiti od Amerike do Kine, navode Večernje novosti. 

- Predizborna kampanja u SAD je vrlo žestoka i bespoštedna, a virus korona je jedan od njenih bitnih začina. Usled pandemije odložena je izmena Ustava Rusije, a obeležavanje 75-godišnjice pobede nad fašizmom potisnuto je u drugi plan. EU je ozbiljno uzdrmana, a međunarodna solidarnost pala je na ispitu. Unutrašnje borbe vode se i unutar Kine, posebno u Hongkongu.

Kakve su posledice "korona krize" na globalnom nivou?

- Pandemijska kriza je pokazala kolika je moć mikrooragnizama, ali i upozorila na to da je njihovo delovanje učinkovitije od klasičnog rata. U bezbednosnoj arhitekturi sveta koja se dinamično menja, pojavljuju se novi izazovi. U strategijama bezbednosti vodećih zemalja sveta i saveza, već deceniju se govori o tzv. sekuritizaciji zdravlja, a vodeće mesto rezervisano je upravo za mikroorganizme.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako ocenjujete borbu Srbije sa epidemijom?

- Odgovor Srbije bio je efikasan i odlučan. Naša zemlja se, oslanjajući se na sopstvene resurse, dobru organizaciju, znanje i posvećenost, kao i na iskrene prijatelje, pre svega Rusiju i Kinu, uspešno uhvatila ukoštac sa epidemijom. Ona je, između ostalog, na površinu izbacila sve manjkavosti država i zdravstvenih sistema koji su slovili za najorganizovanije i najbogatije i koji su nam godinama delili lekcije o "reformi" našeg zdravstva. Pokazalo se i koliko su zdravstveni sistemi bivših socijalističkih zemalja, okrenuti čoveku, vitalniji i efikasniji.

Puno je teorija o nastanku korone. Ima li elemenata za tezu da je posredi osmišljen plan da se opasni virus pusti u svet?

- Kovid 19 se po mnogo čemu razlikuje od ostalih poznatih virusa korona. Ozbiljni autoriteti u virusologiji i imunologiji danas govore u prilog tome da je reč o veštačkom poreklu virusa i prisustvu sekvenci HIV-a u njemu. Mnogi radovi o hibridnim virusima korona pojavljivali su se u literaturi još 2013. i 2015, što dodatno podgreva sumnje. Konfuziju i strah unelo je saznanje o izvedenim eksperimentima simulacije pandemije izazvane respiratornim virusom u SAD krajem 2019, koja bi, prema procenama, odnela 65 miliona života. Vojnički gledano, ovakve vežbe i simulacije dešavaju se u predvečerje ratnih dejstava. Kontroverzno je i pitanje zašto se virus pojavio u Vuhanu, jednom od najrazvijenijih privrednih i naučnih centara u Kini, kao i da li je "pobegao" iz laboratorije ili je nastao prirodno, preskakanjem barijere vrste. O tome je bilo reči i na svetskim bezbednosnim i ekonomskim forumima u predvečerje pandemije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Koliko je realna opasnost od biološkog ratovanja?

- Razvoj nauke otvorio je prostor za izmenu postojećih mikroorganizama, njihovo ukrštanje ili stvaranje novih. Danas je moguća precizna genska hirurgija, poznata je struktura većine mikroorganizama, kao i genoma čoveka. U domenu tzv. crne biologije, čak se govori o etnički specifičnom biološkom oružju. Nije to naučna fantastika, već realnost vremena u kome živimo. Biološko oružje nalazilo se u arsenalima tehnološki superiornih sila, ali se ne isključuje ni da se nađe u posedu drugih, čak i terorističkih grupa, koje su van kontrole. Biološki agensi mogu da se uspešno kombinuju sa konvencionalnim naoružanjem. Tu je i agroterorizam, a posebna dimenzija ovog problema vidi se na terenu zloupotrebe GMO.

Da li je pandemija ojačala određene grane medicine koje su godinama bile u drugom planu, pa i zapostavljene?

- Najzad je jasno prepoznat značaj molekularne biologije, ne samo u karakterizaciji i genetskoj analizi virusa, već i u dijagnostici i lečenju. Slično je i sa veterinarskom medicinom. Ne smemo zaboraviti kriznu ulogu ABHO službe, kao i Vojske i snaga bezbednosti u celini. S tim u vezi, veoma je važno da u budućnosti posebnu pažnju posvetimo jačanju našeg vojnog zdravstva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading