Crna prognoza šefa diplomatije: Posle zabrane uvoza robe, dijalog sa Prištinom je na respiratoru

Autor: RTS, Republika

Vesti

31.05.2020

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Srbije negativno ocenio potez prištinskih vlasti da se zabrani ulazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo"

RepublikaFoto: Tanjug
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila uzlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.

Priština je juče zabranila ulazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo", što Ivica Dačić ocenjuje kao meru goru od taksi od 100 odsto na robu.

- To su mere reciprociteta, što možda ni građani Srbije ni međunarodna zajednica nisu prepoznali kao još goru meru od takse, koje su duplirale cenu robe, ali je bar prolazila. Ova vlada u Prištini je donela odluku da se uvedu mere reciprociteta, što je od strane nekih zemalja pozdravljeno kao korak napred. Mi smo odmah rekli da je to neprihvatljivo - navodi ministar spoljnih poslova Srbije.

Prihvatanjem tih mera, kako kaže, Srbija bi priznala Kosovo.

- Mi nemamo ni nameru da nastavimo dijalog dok se ne ukinu takse i reciprocitet. To je neprihvatljivo za nas i negacija svih dogovora. Sa pravom očekujemo reakciju međunarodne zajednice. Ričard Grenel je još ranije na to reagovao i rekao da je uvođenje reciprociteta izigravanje odluke o ukidanju taksi - ističe šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine sada je na respiratoru.

- Nalazi se u fazi kada ga nema i u toj celoj situaciji su razni međunarodni faktori pokušavali da daju veštačko disanje tom dijalogu, Merkel, Makron, pristup američke administracije je drugačiji od pristupa Bajdena, Hilari Klinton - smatra ministar spoljnih poslova Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading