Ljajić: Nadam se da će Crna Gora preispitati svoju odluku

Autor: Tanjug

Vesti

30.05.2020

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da će odluka Crne Gore da ne otvori granicu za Srbiju prouzrokovati loše političke posledice, a posebno će imati negativne ekonomske posledice.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Rasim Ljajić

- Ova odluka, bez obzira na njene motive, prouzrokovaće loše političke posledice zato što su odnosi, ionako loši, dodatno pogoršava između dve vrlo bliske zemlje koje bi u budućnosti morale i trebalo da sarađuju, a posebno će imati negativne ekonomske posledice - rekao je Ljajić za TV Prva.

Nada se da ta odluka Crne Gore neće dugo trajati, da će biti preispitana i da će građani Srbije biti na listi onih zemalja iz kojih će moći da se putuje u Crnu Goru. Podsetio je da je Srbija među prvima u Evropi i regionu donela odluku da otvori granice od 1. juna za građane BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije. Ta odluka je, kaže, pomerena pa su od 22. maja granice otvorene zato što želimo potpuno slobodan protok ljudi, ideja, kapatala, komunikaciju među ljudima.


- Možemo se na ovakav način zatvarati, možemo uvoditi jedni drugima barijere, potpuno razumem epidemiološku situaciju koja je još rovita ne samo u reguonu, nego i u svetu, ali moramo da mislimo i na posledice. Kad jednom pustite duha iz boce vrlo ga je teško vratiti - kaže Ljajić.

Poručuje da nema dileme da će odnosi Srbije i Crne Gore biti normalizaovani.

- Ako ne danas, onda sutra ili prekosutra, To je interes i jednih i drugih, u sukobu ćemo samo trpeti pre svega ekonomsku štetu - kaže Ljajić, koji je naglasio da je ovo vreme koje zahteva hladnu glavu i mirne i racionalne odluke.

Napomenuo je da su turisti iz Srbije prošle godine u Crnoj Gori ostvarili tri miliona noćenja i da srpski turisti ostvaruju 21 odsto ukupnih noćenja u Crnoj Gori. To je, kaže, po zvaničnoj statistici, a verovatno je njihov broj nezvanično još veći jer mnogi iz Srbije idu kod rodbine u Crnu Goru i ne prijavljuju se kao turisti ili imaju svoje kuće i vikendice u Crnoj Gori.

Ministar kaže da je Crna Gora za Srbiju treće emitivno tržište po broju ostvarenih noćenja, odmah posle turista iz Kine i BiH. Naveo je da Srbija u Crnu Goru godišnje izvozi 787 miliona evra robe, i da je to više nego što izvozimo u Kinu i SAD zajedno.

- Sve to ovakvim potezima može da bude dovedeno u pitanje u smislu smanjene trgovnske razmene, smanjenog obima spoljnotrgovinskih odnosa. Mi smo za Crnu Goru u trgovinskom smislu prvi partner i po uvozu i po izvozu - naveo je Ljajić.

Poručio je da se u ovoj uzavreloj atmosferi mora spustiti lopta, da se odnose što je moguće više noromalizuju i da se sva ta otvorena pitanja rešavaju kroz stalni dijlaog koji je potreban. Naglasio je da Srbija ima apsolutni inters da u celom region gradi odnose koji su zasnovani na punoj stabilnosti jer, kako kaže, bez te stabilnosti ne možemo da razvijamo i jačamo naše ekonomije.

Napomenuo je da je upravo inicijativa predsednika Aleksandra Vučiha o "mini Šengenu" motivisana ekonomskim razlozima i nagalasio da je udruživanje, povezivanje i stabilnost koju nosi ta ideja doprinosi poboljšanju kvaliteta života svih ljudi u ovom region.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading