(VIDEO) Vučić obišao radove na izgradnji pruge BG-Budimpešta: Do Mađarske za 2 sata i 40 minuta, bolje nego avionom

Autor:

Vesti

30.05.2020

08:05 >> 09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta (deonica Beograd-Stara Pazova).

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Aleksandar Vučić

- Ovo su stvari koje su revolucionarne i ljudi u njih ne veruju dok ih ne vide. Računajte da od avgusta, septembra stižemo do Novog Sada za pola sata, sada vidite kojom brzinom napredujemo. Zahvaljujem se Čen Bo. Videlu ste koliko dokumenata su trebali da donesu da bismo sve odradili u skadu sa evropskim standardima. Srbija postaje povezana sa Centralnom Evropom. Moja ideja je da pronađemo najnižu cenu i produžimo prugu ka Nišu i Preševu. Gotovo izvesno je da ćemo takav ugovor potpisati - rekao je Vučić.

- Kakve su ovo šine, nema onih pragova - upitao je predsednik posle čega su mu predstavnici kineske kompanije rekli da su to šine za 200 km na sat, pa će pragovi biti postavljeni u zavisnosti od brzine na svakom pojedinačnom mestu na pruzi jer ne može svuda biti brzina 200 km na sat, negde je i manje.

- Bolje nego avionom! U martu 2025. do Budimpešte za 2 sata i 45 minuta, pa do Beča još sat i 40, dodao je predsednik tokom obilaska - dodao je Vučić.

- Za godinu dana moći ćemo da pustimo probnu vožnju relacija Beograd-Stara Pazova, do avgusta ćemo završiti i drugi deo Stara Pazova-Novi Sad, sledeće godine od Beograda do Novog Sada moći će da se stigne za pola sata - rekao je Vučić. 

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen

Obilazak radova počeo je u 10 sati, a predsednik je obišavši radove rekao: "Super ovo izgleda", a onda je dodao i da bi bilo dobro da se ovakva pruga produži do Niša, do juga...

- Od Subotice, Novog Sada, Pazove, Beograda i Niša, to bi značilo dosta za naš narod, za teretni saobraćaj i brže stizanje od mesta do mesta. Imamo 173 km deonice puta, ovde je sve novo. Najgušće stanovništvo nam je raspoređeno na severu Bačke, na jugu, i u beogradskom okrugu to je 50 odsto stanovništa, to je realano stanje - rekao je predsednik na početku obraćanja.

Deonica Beograd Centar - Stara Pazova je duga 34,5 kilometara. Projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija i modernizacija građevinske i elektrotehnicke infrastrukture sa podizanjem brzine na deonici Beograd Centar - Batajnica do 120 kilometara na sat, a od Batajnice do Stare Pazove do 200 kilometara na sat. To je prva deonica pruge brze Beograd - Budimpešta, koja će delom imati četiri koloseka, što će biti prva takva pruga u Srbiji. 

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Aleksandar Vučić

Vučić je gledao da se gradi u ovom trenutku četiri autoputa i fantastična pruga.

Na dva koloseka vozovi ce ići brzinom od 200 kilometara u putničkom saobraćaju, a na druga dva brzinom od 120 kilometara u teretnom saobraćaju. Radove na toj deonici izvode kineske kompanije "China Railways International" i "China Communications Construction Company" , a vrednost ugovora je 350,1 miliona dolara, što je obezbeđeno iz kredita Eksim banke Kine. Radovi su počeli krajem novembra 2017. godine. Ukupna vrednost izgradnje pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju je oko dve milijarde dolara, a pruga sa naše strane biće duga oko 184 kilometara. Projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte je dogovoren između Srbije, Kine i Mađarske u okviru globalne inicijative Kine "Pojas i put". 

Na deonici Beograd Centar - Stara Pazova u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji levog koloseka. Dva postojeća koloseka izmedu Beograd Centra i Batajnice biće rekonstruisana, dok će između Batajnice i Stare Pazove biti napravljena dva nova koloseka.

U okviru pruge biće izgrađena tri nadvožnjaka: Kamendin, Nova Pazova i Stara Pazova i podvožnjak Zemun polje, a biće uređene i železničke stanice Novi Beograd, Batajnica, Stara Pazova i Nova Pazova. Predviđena je izgradnja i nove stanične zgrade u Zemunu, a stajalište Tošin bunar biće izmešteno na drugu lokaciju. Takođe, biće napravljena nova stajališta Altina i Kamendin. Brza pruga se neće nigde ukrštati sa putnom infrastrukturom. Inače, kineske firme biće angažovane i na deonici od Novog Sada do granice sa Mađarskom, dok deonicu Stara Pazova - Novi Sad gradi kompanija ruskih železnica "RŽD Internešenel".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (55)

Loading
Nikola

30.05.2020 08:10

Samo neka se gradi..

Tijana

30.05.2020 08:15

Srbija napreduje na svim poljima.

Nina

30.05.2020 08:16

Ulaganjem u infrastrukturu Srbije ulazemo u buducnost nase zemlje.

Branka

30.05.2020 08:20

Vesti koje su vredne pomena, samo ovakve stvari Srbiju mogu da guraju prema napred