(VIDEO) Vučić na konferenciji "Svet posle korone": Kada smo zaostajali za regionom nikom nismo smetali, sad ne valjamo nikom

Autor:

Vesti

29.05.2020

08:13 >> 08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas u Beogradu na međunarodnoj konferenciji "Svet posle virusa korona".

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić

- Vreme je da razgovaramo otvorenije, kako ćemo reagovati na zdravstvene i ekonomske izazove. Danima i nedeljama smo pravili analize svega što se dogodilo i šta bi trebalo da očekujemo u narednom periodu. Pred nama su izazovi kakve čovečanstvio nije videlo - rekao je Vučić na početku konferencije.

- Kada pogledate krizu koju je epidemija izazvala u čitavom svetu, uvidećete koju snagu imaju dve sile - Nemačka i Kina. Apsolutna dominacija Nemačke naglašena je posle krize, zahvaljujući dobroj pripremi i ekonomskoj moći u poređenju sa svim ostalima, Nemačka privreda je uspela  da ubrizga milijarde u svoju privredu. Mislim da je to dobro za nas. S druge strane Kina je prva uspela da se izbori sa epidemijom i pokazala želju da preuzme poziciju ključnog igrača u svetu globalizacije. Treća zemlja Amerika je mnogo pogođena, ali će nesumnjivo ekonomski početi da napreduje - rekao je Vučić.

- Amerika je htela da ima najveću kontrolu i uticaj u svetu, malo po malo su svi počeli da odustaju od tržišne ekonomije i odjednom Kina utrčava i kaže mi smo za globalizaciju. Ako danas vidite pola sveta zatvara granice i sve vreme smo učeni da nema veće vrednosti od tržišta, protoka robe i ljudi, danas malo koga to interesuje. Više se gleda da se zaustave uspešni. Dok je Srbija bila najneuspešnija, kada smo zaostajali za regionom, onog sekunda kada Srbija kreće da prestiže sve u regionu i pri tome da ima značajno manji javni dug od Crne Gore, po ukupnom BDP-u ćemo prestići Hrvatsku, tada Srbija kreće da smeta svima.

- Pitanje Kosova i Metohije ne treba nikog da se tiče osim nas, kada bismo se mi mešali u politiku druge zemlje odmah bi nas pitali "šta se mešate". Pouka svega ovoga jeste da mi ostajemo na evropskom putu, ali nećemo ići protiv saveznika, držaćemo se svoje slobode, radićemo sa Kinom i Rusijom. Što se pre oporavi evropska, ruska i amerčika ekonomija to će se i naša brže oporavljati - objašnjava Vućić. 

Konferencija se održava u Klubu poslanika, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Konferencija se održava u okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog", a kako su najavili organizatori, kroz tri tematska panela biće posvećena analiziranju geopolitičkih, ekonomskih i zdravstvenih aspekata pandemije koronavirusa.

Takođe, danas će biti potpisan finansijski sporazum za prvi deo IPA programa Evropske unije za 2020., a potpisivanju će prisustvovati i predsednik Srbije.

Sporazum će u podne potpisati ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (37)

Loading
Marko

29.05.2020 08:23

Mi smo se hrabro izborili sa izazovima. Spremni čekamo nove.

Maja

29.05.2020 08:26

Konferencija od veoma velikog znacaja.

Vladimir

29.05.2020 08:27

Važna konferencija na kojoj Srbija može da se pohvali svojom borbom i pobedom protiv COVID-19.

Ilija

29.05.2020 08:30

Кроз историју смо се издизали као феникс из многих невоља и недаћа,отерали смо многе окупаторе. Превазићићемо и ово! Живела Србија!