Dačić otkrio tajnu skrivanu decenijama: Mira mi je rekla okani se Slobe

Autor:

Vesti

29.05.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u ispovesti u kojoj je otvorio dušu rekao je da mu Mira Marković nije zamerila raskid sa politikom Socijalističke partije Srbije, koju je postavio njen suprug Slobodan Milošević.

Mira Marković i Ivica Dačić

- Moj poslednji razgovor sa njom je bio nakon predsednikove smrti i tada mi je rekla da ne bi trebalo da se obazirem na prethodni period, da ona nema šta da mi zameri jer me nije gurala u životu, a da su je izdali upravo oni koje je gurala. Ja sam bio korektan prema toj porodici, bez obzira na to što je tu bilo nekih nesuglasica. Lakše nam je da kažemo da su žene za sve krive, ali upoznao sam u životu žene koje su imale i veći uticaj na muževe nego što je to imala Mira Marković - bio je iskren Dačić.

Osvrnuo se na teške momente u stranci posle 5. oktobra, kada bi najlakši potez bio odustajanje, ali je pokazao da je veliki borac.

- Mi smo bili stranka koja je bila predodređena da nestane sa političke scene, Milošević je izručen, bilo je pretnji, o nama se govorilo kao da smo ubice, lopovi itd. Bilo je i trenutaka kada se čovek razočara i u okruženje i u saborce. Visoki funkcioner sam postao kada je SPS pao sa vlasti. Šalim se sa ovima iz DOS da nikada ne bih došao na vlast da nije bilo njih - rekao je Dačić gostujući na Pinku.

LUKA BI U POLITIKU, ALI KASNIJE

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Luka i Ivica Dačić

U studiju Pinka mu se tokom emisije pridružio i sin Luka, koji je za oca imao samo reči hvale, ističući da bi u političke vode mogao da uđe tek u poznijem dobu.

- Mogao bih sebe sa 30, 40 godina da vidim u politici, ali mislim da ću se opredeliti nekim drugim putem da krenem - navodi Luka.

Dačić, sa druge strane, kaže da neće dozvoliti da mu se sin bavi politikom dok je on na vlasti jer ne želi da se to pretvori u neku porodičnu firmu.

- Željan sam svoje dece i supruge, porodice, ali sam srećan što mi se pružila prilika da uradim nešto za svoj narod i što se nikada u životu nisam ni sa kim posvađao. Moja uloga je da ujedinim ljude i da ih ubedim, a ne pobedim - zaključuje Dačić.

On je objasnio i kako je dobio nadimak Mali Sloba.

- Pre svake konferencije za štampu sam zvao Miloševića da mu kažem šta bi novinari mogli da ga pitaju i kako bi trebalo da odgovori. On je, za razliku od većine, bio najkorektniji i uvek se javljao na telefon, znao je da je važno to što radim. Možda mi je to davalo neku snagu koju tada u partiji objektivno nisam imao - priseća se šef diplomatije.

Kao ministru spoljnjih poslova zapao mu je jedan od najtežih zadataka, a to je da izdejstvuje povlačenje priznanja Kosova, zbog čega su mu Šiptari pretili smrću, pa i Bedžet Pacoli.

- Nije glamurozno ići po svim zemljama Afrike i Azije, Pacifika ili Latinske Amerike, jureći da neka od zemalja povuče priznanje Kosova. Dolazim na Antigvu, a tamo već stoji parkiran crni avion, kažu da je iz CIA, oni su već svima javili na Karibima da ja dolazim i da vode računa, da slučajno ne povlače priznanje. Vi se borite i sa njima, ne sa Prištinom - otkriva Dačić.

Volite svoje roditelje

Rođen je u prosečnoj porodici, roditelji su mu se mučili da bi iškolovali njega i sestru.

- Kad je otac otišao u penziju, morao sam da molim Radmila Bogdanovića da mu dozvoli da odnese kući službeni pištolj, koji je koristio 20-30 godina. Moj otac je umro pre dve godine, u 80. godini, od raka, i to je nešto što deci najteže pada. Mogu da poručim svima da iskoriste priliku dok su im roditelji živi da im kažu i pokažu koliko ih vole jer će se kasnije kajati što nisu više vremena provodili sa njima. Majka mi je živa i sad je kod moje sestre - kaže Dačić.

Najvećim kvalitetom Srba smatra srdačnost, koje, kako kaže, nikad ne bi trebalo da se odreknemo. Zbog toga se on pozdravlja sa svima kada uđe u neku zgradu, prvo sa čistačicama, pa sa svim ostalima.

- Zato je predsednik Vučić rekao da volim da se grlim. Volim da se grlim i ljubim, nisam se promenio, govorim ono što narod misli. Najveća pohvala je kad mi neko kaže da sam mu uzeo reč iz usta, bolje je to nego da neko kaže da sam mu uzeo pare iz džepa - dodaje kroz smeh.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading