Još jedan zagovornik bojkota okrenuo leđa SzS: I Tadić zavukao Đilasu!

Autor:

Vesti

28.05.2020

05:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ideja o bojkotu izbora, koje se i dalje, kao pijan plota, pridržava lider SZS Dragan Đilas, doživela je još jedan težak udarac!

RepublikaFoto: Tanjug
Boris Tadić

Predsednik SDS i nekadašnji lider Srbije Boris Tadić rešio je ipak da izađe na predstojeće parlamentarne izbore i to na lokalu, u beogradskoj opštini Vračar, pošto je sklopio sporazum o koaliciji sa Novom strankom Zorana Živkovića i Pokretom slobodnih građana, koji predvodi Sergej Trifunović.

Ovaj (ne)očekivani Tadićev bojkot bojkota na Vračaru, kako je izneo bivši srpski predsednik, značiće nastavak bojkota parlamentarnih izbora na nivou države, ali uz ograđivanje da će sa ovim partnerima nastaviti da razmatra izlazak u nekim drugim lokalnim sredinama, ne navodeći gde bi ova koalicija mogla da istakne svoju kandidaturu.

Opozicija "uđi-izađi"

Zanimljiva Tviter konverzacija odigrala se između sociologa Vesne Pešić i nekadašnjeg predsednika DS Bojana Pajtića. Pitanje koje je postavila Pešićeva nasmejalo je Tviter zajednicu, a još je veću salvu smeha izazvao Pajtićev odgovor.

- Pajtiću, što je opozicija ovako slaba, imate li neko objašnjenje - upitala je Pešićeva.

Na to je dobila više nego duhovit Pajtićev odgovor:

- Pa ovi što mogu da uđu, neće da izađu. A oni što hoće da izađu, ne mogu da uđu.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Dragan Đilas

JEDINI NAČIN

- SDS je odlučila da nastavi bojkot na republičkom nivou jer bojkot lokalnih izbora znači bojkot građana, pošto se na lokalu direktno odlučuje kako ljudi žive. Ovo je jedini način da se pobedi ovakav sistem. Osvajanjem malih zona slobode i odatle voditi političku kampanju i odatle napadati Vučićev sistem - naveo je Tadić na konferenciji za medije, gde je predstavljena lista "Oslobodimo Vračar".

Pejić: Politička scena pod anestezijom

Direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić kaže da je trenutna politička scena u Srbiji anestezirana, a razloge toga vidi u odsustvu neizvesnosti rezultata, epidemiji koronavirusa, kao i u tome da je najveće pitanje ko će preći cenzus.

- Čak i ako smo imali neku tenziju po pitanju bojkota izbora, čini se da kampanja bojkota i sama ta ideja nije više toliko prisutna, pa nema mnogo dilema kada je rezultat izbora u pitanju. Najviše se vodi borba, pa i polemika, oko onih koji će preći cenzus, a to nije dovoljno da se zapali predizborna atmosfera - rekao je Pejić.

Bojkot je, objašnjava, izgubio na značaju jer su neke stranke koje su bile deo bojkot-opozicije odlučile da izađu na izbore, a one koji neće izaći su prilično tihe kada je bojkot kampanja u pitanju.

- Sam bojkot je do pre nekoliko meseci izgledao značajniji i vlasti i opoziciji, pa i građanima, nego što je to u ovom trenutku - smatra Pejić.

Podsetimo da je lider SDS samo jedan u nizu političara doskora bliskih Đilasu koji su ispočetka sledili njegovu zadrtu ideju bojkota, ali se konačno predomislio i okrenuo mu leđa kada je sagledao svu pogubnost odluke da se na narednim izborima ne takmiči sa vlašću.

Nedavno se Đilas u obračunu sa onima koji su ga podržavali našao u žestokom klinču sa Sergejem Trifunovićem u trenutku kad je predsednik PSG prelomio taj pokret ipak izađe na izbore. Tada je Trifunović izjavio da mu je Đilas u poverenju priznao da je bojkot besmislen, ali da sada to ne sme da prizna i da jednostavno "nema kud". Đilas je to pokušao da demantuje, tvrdeći da tako nešto nikada nije rekao.

Tadić je više puta realistično primetio da bojkot nije rešenje

Dejan Vuk Stanković, analitičar

CILJAJU POBEDU

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Srpski telegraf da nova koalicija na Vračaru verovatno misli da će lako trijumfovati na toj beogradskoj opštini i tako pokazati da i pored svega može pobeđivati.

- Vračar bi posle služio kao model za Srbiju uopšte. Inače, Tadićev bojkot izbora je posledica nemoći da skupi potpise, novac za kampanju i napravi kredibilnu listu za izbore. Tadić je više puta realistično primetio da bojkot nije rešenje. Obnovljeni bojkotaški stav bivšeg predsednika Srbije je politička nemoć konvertovana u crnu sliku o demokratiji u Srbiji - smatra Stanković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading