Intervju sa turskim ambasadorom: Erdogan će podržati svaki dogovor Beograda i Prištine

Autor:

Vesti

27.05.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas su odnosi Turske i Srbije na najvišem nivou u svojoj istoriji. To je velikim delom rezultat podrške koju dvojica predsednika pružaju razvoju odnosa. Sa zadovoljstvom pratimo kako bilateralna trgovina napreduje, kako broj naših investicija u Srbiji raste i kako turske firme preuzimaju projekte koridora za transport, ocenjuje Tanžu Bilgič, turski ambasador u Srbiji.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Tanžu Bilgič

U razgovoru za Srpski telegraf diplomatski predstavnik Ankare istakao je da će njegova država podržati svaki dogovor Beograda i Prištine, koji je zasnovan na konsenzusu dveju strana. Naveo je i da razlike koje postoje po nekim političkim pitanjima nisu prepreka za dobre međudržavne odnose. Bilgič ističe da Turska nema nikakvih pretenzija prema Balkanu, kao što govore predstavnici nekih zapadnih država. Ističe da su ekonomski interesi Srbije i Turske prioritet, te da je saradnja dve države dodatno osnažena prijateljskim odnosom koji imaju Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan.

Pored ekonomije, turski ambasador kao izuzetno značajno navodi saradnju u oblasti kulture, zdravstva i poljoprivrede:

- Drago nam je da Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) ostvaruje projekte pomoći u različitim oblastima, kao što su čuvanje naše zajedničke istorijske i kulturne baštine, zdravstvo i poljoprivreda. Radujemo se i što vidimo da u Srbiji postepeno raste interesovanje za tursku kulturu i jezik. I u Turskoj se povećava interesovanje za Srbiju i srpsku kulturu. Ova situacija se pozitivno odražava i na podatke o međusobnom turizmu u proteklim godinama.

 

Od sredine juna letovanja u Turskoj

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Turska sprovodi sve potrebne mere za osiguranje zdravstvenih i higijenskih uslova kako bi ugostila goste na najbolji način od početka do kraja njihovog putovanja, ističe ambasador Bilgič, koji za Srpski telegraf navodi sva pravila koja će važiti za odlazak i boravak u Turskoj:

- Putovanja u inostranstvo će postepeno početi od sredine juna

- U toku je priprema svih zdravstvenih protokola koje je potrebno poštovati na našim aerodromima i letovima

- Ako žele, turistički objekti će moći da podnesu zahtev za "potvrdu o zdravom turizmu" od međunarodnih organizacija kako bi potvrdili da pružaju usluge u skladu sa pravilima higijene i fizičke distance. Lista objekata koji imaju ovu potvrdu biće objavljena na internet-stranici našeg ministarstva kulture i turizma

- U svim objektima broj gostiju biće određen na bazi pravila o držanju fizičke distance. Pored toga, biće obavezno i merenje temperature na ulazu u objekat, kao i akcenat na fizičkoj udaljenosti u celom objektu, uključujući i plaže

- Biće postavljene oznake o potrebnoj distanci, posebno na mestima gde se mogu napraviti redovi

- Obavljaće se redovni zdravstveni pregledi zaposlenih, koji će dobijati i posebnu obuku o epidemijama i higijeni, kao i redovno čišćenje svih prostorija i preduzimanje svih mera opreza, uključujući dezinfekciju soba pre prihvatanja novih gostiju, držanje sredstva za dezinfekciju ruku i kolonjske vode na stolovima

- Što se tiče objekata koji nude švedski sto, hranu će posluživati osoblje, a peškiri za plažu ili bazen biće deljeni u zatvorenim kesama ili će ih gostima davati osoblje

Drago nam je što naši projekti koje sprovodi TIKA doprinose turizmu Srbije, što se vidi na primeru obnove Ramske tvrđave i istorijskih spomenika na Kalemegdanu.

Pored toga, tokom poslednje posete našeg predsednika, postavljeni su temelji autoputa Beograd-Sarajevo, koji je važan za Balkan. Pridajemo veliku važnost realizaciji ovog projekta u najbržem mogućem roku. Ovo vidimo ne samo kao projekat koji će ojačati regionalne trgovinske i ekonomske odnose već i kao projekat prijateljstva, koji će doprineti regionalnom miru.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Može li pitanje statusa Kosova da bude smetnja u odnosima dve države?

- Turska je deo Balkana i rešenje kosovskog pitanja je od vitalnog značaja za dugoročnu stabilnost i mir na Balkanu. Stoga podržavamo nastavak procesa dijaloga između Beograda i Prištine, kao i postizanje trajnog i sveobuhvatnog sporazuma, zasnovanog na slobodnoj volji i konsenzusu strana. Odnosi Turske i Srbije zasnivaju se na međusobnom razumevanju i poštovanju. Naše zemlje imaju zrele spoljnopolitičke tradicije i u stanju su da odvoje oblasti međusobne saradnje od različitih stavova.

Da li dobri odnosi Erdogana i Vučića mogu da izglade razlike po nekim pitanjima?

Lično prijateljstvo naših predsednika omogućava da se spreče svi nesporazumi

- Imamo višeslojnu saradnju koja služi interesima naših zemalja. Mislim da treba smatrati prirodnim to da nemaju svi isti stav po svim pitanjima. Smatram da lično prijateljstvo naših predsednika omogućava obema stranama da deluju mnogo suzdržanije pred regionalnim događajima i spreče nesporazume.

Planira li se uskoro neki susret dvojice predsednika?

- Iako su posete na visokom nivou među našim zemljama prekinute zbog izbijanja KOVID-19 i izbora, koji će se održati u Srbiji 21. juna, mislim da će to biti privremeno i da će se, posebno nakon formiranja nove vlade, ponovo intenzivirati od druge polovine godine. Želeo bih da napomenem da je naš predsednik u jednom pismu istakao želju da ponovo ugosti gospodina Vučića u danima posle pandemije i da će se to dogoditi što je pre moguće.

Mnogima na Balkanu smetaju dobri odnosi Beograda i Turske. Kako to komentarišete? Slične zamerke stizale su i sa zapada. Zašto to njima smeta?

Turska ne želi politički uticaj na Balkanu. Naš cilj je da region učinimo stabilnijim

- Priče pojedinih krugova da je Turska u potrazi za političkim uticajem na Balkanu nisu utemeljene. Turska je regionalna zemlja. Budućnost i prosperitet regiona u kojem imamo tesne ekonomske veze usko se tiču naše zemlje. Naša politika i agenda vezana za region su jasne i transparentne, zasnovane na jednakosti i fokusirane na obostranu korist. Mi nemamo drugi cilj, osim da region učinimo naprednijim i stabilnijim.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading