U Prištini se sprema buran politički rasplet: Kurti će vrlo brzo u opoziciju!

Autor: kosovo-online.com

Vesti

26.05.2020

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politička i institucionalna kriza na Kosovu narednih dana mogla bi da bude rešena na više načina, ali su svi izgledi da će u krajnjem skoru Samoopredeljenje biti dovedeno pred svršen čin i samo je pitanje da li će i koliko biti ekstreman njihov povratak u opoziciju, ocenili su u razgovoru za Kosovo Onlajn politički analitičari.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

- Ne isključujem opciju da će Ustavni sud poništiti Tačijevu odluku i Samoopredeljenju dati mogućnost da formira vladu. Ustavni sud će dati novi rok Samoopredeljenju i time pokazati da je tobože nezavisan jer je poništio odluku predsednika Kosova, ali zapravo će Tačiju učiniti uslugu. Takvim potezom sud će dovesti Samoopredeljenje pred svršen čin jer oni nemaju većinu u parlamentu. Pokret Samoopredeljenje na sve moguće načine polušava da odloži ono što je neminovno, a to je promena većine u pralamentu, odnosno odlazak Aljbina Kurtija u opoziciju - rekao je za Kosovo Onlajn politički analitičar Predrag Rajić.

On je smatrao da će Ustavni sud pokušati da tu situaciju, koja je plod nedovršenosti i konfuznosti samog Ustava, reši na "kvazi legalistički" način koji će pomoći Tačiju da formira većinu koja mu mnogo više odgovara.

- Biće u narednom periodu zanimljivo gledati da li će doći do novog cepanja Samoopredeljenja, kao što smo već imali priliku ranije da vidimo, i hoće li pojedinci odbiti da pređu u opoziciju. Ne bi me iznenadilo da u tom raspletu, većina koju pokušavaju da formiraju Mustafa i Veselji, odnosno njihove partije, bude brojnija za po nekog poslanika koji bi želeo da vidi svoju političku sudbinu vezanu uz vlast, a ne uz Kurtija koji odlazi u opoziciju - rekao je Rajić za Kosovo Onlajn. 

Smatra da je Kurti ekstremista koji ne uspeva da izađe iz svog šinjela.

- Njemu je mnogo komotnije u opoziiji kada se služi vansistemskim i nesistemskim metodama. Deluje mi da se i on lično u toj ulozi mnogo bolje snalazi i da će u narednom periodu, čak možda i uz određeni porast podrške, biti prokazan jer je izvesno da njegov koalicioni kapacitet jednostavno nije veliki. Ukoliko zaista bude želeo da se bavi politikom i vrati na vlast, on će morati da koriguje stavove i ekstremizam stavi po strani, pa i kada je reč o pregovorima sa Beogradom - smatra Rajić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Kaže da Kurti ne uviđa da ekstremizam zapravo predstavlja branu njegovom radu i napredovanju, već u to ulazi dublje, konfrotirajući  se, na primer, sa najvažnijim saveznikom koga Albanci imaju – Sjedinjenim  Američkim Dražavama.

- Situacija se promenila. Srbija sada nema onaj odnos sa Amerikom koji je imala do pre pet godina, kada su Amerikaci bili isključivo uz Albance. Mislim da je diplomatska ofanziva Srbije dala rezultate i da sada neki drugi vetrovi duvaju u odnosima sa Vašingtonom - smatra on.

Spoljnopolitički analitičar iz Centra za društvenu stabilnost Nemanja Starović kaže za Kosovo Onlajn da ma koliko apsurdno delovalo takvo rešenje, Ustav Kosova u članu 95 jasno definiše proceduru za izbor vlade, po kojoj primat za nominaciju mandatara ima relativni pobednik izbora, što je u trenutnim okolnostima Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, a ne grupacija koja obezbedi poslaničku većinu.

- Suštinski problem proizilazi iz činjenice da nisu propisani rokovi u kojima bi se relativni pobednik izbora morao izjasniti o imenu nominovanog mandatara, pa tako u praksi lider Samoopredeljenja može u nedogled da odugovlači i time, iako razrešen u parlamentu, nastavi sa obavljanjem dužnosti tehničkog premijera - rekao je Starović.

Prema njegovom mišljenju, takvo atipično ustavno rešenje ne postoji u komparativnoj praksi i krajnje je nefunkcionalno, jer faktički onemogućava poslaničkoj većini da sprovede izbor nove vlade.

RepublikaFoto: youtube.com/radiotelevizioni21/printscreen
Avdulah Hoti

- Stoga verujem da će Ustavni sud u Prištini u petak doneti neku vrstu ekstenzivnog tumačenja ustavnih odredbi, kojim će preciznije definisati proceduru za izbor vlade, pre svega u pogledu propisanih rokova, čime će se prevazići postojeća institucionalna kriza i omogućiti izglasavanje nove vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem. To neće biti prvi put da Ustavni sud daje takvu vrstu tumačenja, pošto smo sličnu situaciju imali i 2014. kada je formiranje vlade omogućeno tek nakon meritornog mišljenja te sudske institucije - navodi  Starović za Kosovo Onlajn. 

Na političkom planu, smatra Starović, takva odluka će sasvim sigurno naići na osporavanje Aljbina Kurtija i njegovih pristalica.

- Možemo očekivati burna dešavanja u Prištini narednih dana, uključujući i demonstracije koje bi, imajući u vidu prirodu Kurtijevog pokreta, lako mogle dobiti nasilni karakter - zaključio je Starović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading