Manastir Visoki Dečani zatvoren do daljnjeg!

Autor: kosovo-online.com, republika.rs

Vesti

24.05.2020

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Manastir Visoki Dečani do daljeg neće primati posetioce i goste, zbog pandemije koronavirusa, saopšteno je večeras iz ovog manastira.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Manastir Visoki Dečani

- U skladu sa odlukom episkopa o merama vezanim za epidemiju koronavirusa, kao i trenutne situacije oko manastira, do daljnjeg u manastiru Visoki Dečani nećemo biti u mogućnosti da primamo posetioce i goste - navedeno je u objavi na Fejsbuk nalogu manastira Visoki Dečani.

U objavi se navodi da se ovo odnosi i na predstojeće praznike, kao i to da će o svakoj eventualnoj promeni režima posete javnost biti blagovremeno obaveštena.

Ovaj manastir, koji je jedini na Kosovu pod zaštitom vojnika Kfora, suočava se već četiri godine sa samovoljom kosovskih lokalnih vlasti koji odbijaju da u katastar zavedu manastirsku imovinu.

Maja 2016. godine, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Međutim i posle četiri godine opštinske vlasti u Dečanima izbegavaju da primene odluku Ustavnog suda i zemlju u katastru zavedu kao manastirsku. Zbog ovog problema reagovalu su predstavnici američke i britanske ambasade, predstavnici EU...

Manastir Visoki Dečani je zadužbina Stefana Uroša trećeg Nemanjića, srpskog kralja, poznatijeg kao Sveti kralj Stefan Dečanski i njegovog sina cara Dušana - Stefana Uroša četvrtog iz 14. veka.

Mnastir Visoki Dečani je 2004. godine nominacijom države Srbije upisan u Uneskov registar kulturne baštine, a od 2006. godine na Uneskovu listu spomenika u opasnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading