DONET NOVI ZAKON: Za službenike javne uprave obuka na Nacionalnoj akademiji

Autor: Tanjug

Vesti

17.10.2017

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi službenici, i na republičkom i na lokalnom nivou, prolaziće kroz obuke na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, utvrđeno je zakonom koji je danas usvojila Skupština Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug
Branko Ružić

U vladi očekuju da će Akademija početi da radi sredinom iduće godine, te da će u potpunosti transformisati javnu upravu i obezbediti efikasnije, ljubaznije i bolje upućene službenike.

Po Zakonu o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu službenici će, kroz opšte i posebne programe obuka, sticati nova znanja, veštine i sposobnosti usmerene na podizanje nivoa kompetencija neophodnih za kvalitetno obavljanje poslova.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić rekao je tokom rasprave u parlamentu da službenik mora, pre svega, da pravilno primeni zakon jednako u svim jednakim situacijama, kako bi građani Srbije, ma gde god žive, bili u ravnopravnom položaju, što se sada ne dešava zbog, kako kaže, različitih procedura koje postoje u opstinama.

Ministar ističe da službenik mora da obavlja posao savesno i da radi u najboljem interesu svih građana, da poštuje pravila i služi za primer drugima, a da je na Vladi Srbije da obezbedi uređen sistem koji će biti pravičan i koji neće demotivisati službenike, kao i da uvede mogućnost za napredovanje i nagrađivanje.

Akademija će biti otvorena i za građane koji ne rade u upravi, a žele da nauče više o radu javne uprave i bolje kontrolišu njen rad, kao i da preopoznaju neke aktivnosti.

Ministar Ružić je rekao i da je neophodno krupnije intervenisanje i dalji podsticaj depolitizaciji i profesionalizaciji sistema upravljanja ljudskim resursima u javnoj upravi koji, pored stručnog usavršavanja, obuhvata i planiranje, izbor kadrova, njihovo praćenja i ocenjivanja, nagrađivanje i napredovanje.

Nadzor nad radom Nacionalne akademije za javnu upravu sprovodiće Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a na njenom čelu biće direktor.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading