(VIDEO) Vučić obišao radove na rekonstrukciji KCS: 43 miliona evra smo uložili, za 2 godine biće gotov objekat

Autor:

Vesti

18.05.2020

08:55 >> 09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na rekonstrukciji i izgradnji Kliničkog centra Srbije u Beogradu, u okviru Faze A.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončare

Vučič se zahvalio izvođačima radova na korektnosti, ističući da će do kraja oktobra biti zatvorena prva faza radova.

 - Druga faza, izrada fasade i ulepšavanje objekta, biće gotovo 2022. godine. Ovo će biti velelepni klinički centar, ponos svih ljudi. Radićemo ovo i ujedno obnavljati opšte bolnice širom Srbije - rekao je predsednik novinarima.

 

 

Kada je reč o zahtevu dela opozicije da se izbori pomere za septembar, Vučić je rekao da ne želi da govori o političkim strankama, jer nije na takvom skupu. Podsetio je da kod nas izbori već kasne 2-3 meseca, da su svi dozvoljeni rokovi probijeni, te da se izbori ne mogu pomerati, a da to bude u skladu sa Ustavom i zakonom.

 - To vam je kao sa polaganjem ispita. Mislite da ćete bolje proći ako ih odložite, a u stvari nije tako i ništa ozbiljnije se neće promeniti. Ne mogu ja to nekima da objasnim - kaže Vučić.

Kada je reč o štrajku glađu Boška Obradovića, Vučić kaže da su on i njegovi saradnici izjavljivali da ne žele da razgovaraju sa Vučićem.

- Ne znam o čemu bismo sad razgovarali, u toku je izborna kampanja, a da kršimo Ustav, to ne dolazi u obzir - kaže Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Lupali u šerpe, sad se hvataju za slamku

Govoreći o tome da li će povećanje broja obolelih pomeriti izbore, Vučić kaže da, oni koji su lupali u šerpe i tražili prekid mera, sada su se uhvatili za slamku spasa nadajući se da će korona da odloži izbore.

- O svom tom licemerju neću ni da govorim, a suština je u sledećem: kada su se okupljali ispred predsedništva i na Vračaru usred policijskog časa, zloupotrebili su to, kao i vanredno stanje. Ćutali su i nisu govorili da je to opasno, a onda je zasmetao skup sa više ljudi, drugačije političke orijentacije. Ako budemo velikih problema sa koronom, sigurno je da nam izbori neće biti prioritet, već zdravlje ljudi. Samo nemojte o tome da govorite vi, koji ste govorili da nema potrebe za strogim merama - kaže Vučić.

Rekao je da se "dreke ne plaši, već savesti i rezultata rada".

- Suština je da, oni koji su sve vrerme govorili jedno, promenili su ploču. Spas za svoje političko delovanje videli su u koroni, a vide ga i sada, nadajući se odlaganju izbora - kaže Vučić, dodajući da je zdravlje građana bitnije od političke borbe.

Država će u slučaju povećanja broja zaraženih, kako kaže, reagovati brzo i odgovorno, kao i dosad.

Govoreći o dešavanjima u Šidu i kritikama na račun reakcije države i vojske, Vučić kaže da će uvek pojedinci tražiti razloge za napad.

 - Mislite li da ljudima ne znači pomoć od 100 evra, kada čuju procene svih da Srbija ima najmanje negativnih rezultata od svih evropskih zemalja i da će biti sa najvećim rastom u Evropi? To su naši rezultati i to me jedino zanima, jer moj posao nije da se ljudima dopadam, već da vide da Srbija napreduje i da poštuje rezultate - kaže Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije

U Vranju je bolje nego juče, cilj je da zaštitimo živote ljudi

Govoreći o situaciji u Vranju, Vučić kaže da je situacija nešto bolja nego juče, ali ne dovoljno dobra. Sada se, kako kaže, utvrđuju kontakti zaraženih, a da je do 10 sati još 15 zaraženih u Vranju.

- Ovo nije dobro, ali ne krijemo ništa. Srbija je juče uradila šest puta više testova od, recimo, Hrvatske, jer ne želimo da krijemo brojeve, Sada smo u Vranju napravili širi zahvat, registrujuči sve kontakte, otkrivajući zaražene i šaljući ih na lečenje, Imamo 8 od 260 u Leskovcu, slično u Nišu, 11 od 800 u Beogradu. Sve ovo nije loše, ali procenat bi mogao da bude mnogo bolji. Da nema Vranja, procenat pozitivnosti bio bi znatno ispod dva odsto - kaže Vučić.

CIlj, kako kaže, nije da predstavljamo lažne podatke i rezultate, već da zaštitimo zdravlje ljudi.

Medicinski radnici, kako objašnjava, dobili su trajna povećanja plata od 10 odsto. 

- Njima je povećanje stalno - pojasnio je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Očekuje početak izgradnje Tiršove 2 naredne godine, dok se za Kragujevac i Novi Sad potpisuju ugovori i kreće se u izgradnju.

Pre kraja godine će, kako kaže, biti u planu novo povećanje plata za medicinske radnike, a kako bi se, pre svega, mladi zadržali u svojoj zemlji.

U rekonstrukciju uloženo 43 miliona evra

- Samo oprema košta 43 milina evra, to će biti dragulj, biser, moramo da rešimo i problem parkiranja mnogo novca smo uložili u Urgentni centar, ovo pokazuje kojom brzinom Srbija napreduje, ovo je važno za sve nas, ovde će se spasavati hiljade života na dnevnom nivou, drago mi je što učestvujem u tome jednim delom, za dve godine imaćete gotov Klinički centar -  rekao je Vučić.

- Ovo je za nas posebno danas kroz šta smo sve prošči od presudnog značaja. Skoro 35 godina ništa nije ozbiljnije napravljeno ovde, to govori o tome koliko nismo imali finanskijskih i drugih sposobnosti, nismo razumeli da je važno da idemo u korak sa drugima. Gradimo kliniku koja će biti na ponos svim građanima u Srbiji, neće biti bolje bolnicenu regionu od ove - rekao je Vučić i dodao da naši kapaciteti jačaju.

- Ovde će biti 532 mokra čvora više nego u američkim nosačima aviona, mi ovde gradimo budućnost i sigurnost za naše građane.

Po dolasku na gradilište predsednik Srbije obratio se radnicima i poželeo im srećan rad, zatim je sa ministrom zdravlja u razgovoru rekao da Novi Sad u Kragujevac ne smeju da zaostaju po pitanju zdravstva, jer smo tek sad shvatili koliko je ovaj sektor važan.

- Za dve godine smo završili veliki posao, do septembra 2022. godine sve da bude gotovo, najvažnije je da ne budu goli zidovi, već najmodernija oprema - rekao je Vučić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (50)

Loading
Jela Kv

18.05.2020 09:03

Svaka čast predsedniče na svemu što činite za našu zemlju

Milasin

18.05.2020 09:06

Zaista ogroman i važan projekat.I treba ulagati u naše zdravstvo.

Kosta

18.05.2020 09:06

Veoma je vazno ulagati u zdravstvo.

profesor1984

18.05.2020 09:08

Ovaj KC je budućnost Srbije!